Y Pasta

2024-08-13 1253 瀏覽
沙田不嬲都好多好嘢食,宜家唔止新城市廣場,天橋連埋既商場亦都全部翻新哂。今晚就去左好運中心搵食,因為商場裝修完新淨左,都有好多唔同既餐廳進駐。喺商場外圍見到呢間西餐廳裝修靚,d位又闊落,亦都有好多人食,一於就試吓佢。佢個名都幾特別,叫Y pasta。餐廳都幾大,而且座位間距離非常足夠,唔會聽到隔離枱講野,又唔洗驚隔離枱聽到自己講咩🤣坐得都幾舒服👍🏻👍🏻Menu選擇好多,pizza、pasta、main同小食等等都齊。我地叫三樣野,QB 明太子帆立貝意粉,期間限定既Burrata芝士青醬pizza同埋叫左一杯野飲share,薄荷朱古力牛奶。QB 明太子帆立貝意粉我地揀左Angel Hair,意粉份量睇落好多,滿滿一大球意粉上面既明太子醬睇落都好濃郁,一拌勻,果個香味即刻出哂黎。醬汁濃郁但同意粉既比例岩岩好,食落唔會太咸,加埋飛魚籽,口感同香味更上一層帶子既sear做得好好,煎得又香口又唔會好韌期間限定嘅Burrata芝士青醬松子pizza上一次食Burrata已經係喺意大利果陣,好奈冇食,見到就想叫黎回味下pizza係薄批,有芝士做底,青醬份量唔算多,但因為佢個醬好濃,食落都好夠味👍🏻B

QB 明太子帆立貝意粉
我地揀左Angel Hair,意粉份量睇落好多,滿滿一大球

帶子既sear做得好好,煎得又香口又唔會好韌

期間限定嘅Burrata芝士青醬松子pizza

Burrata濕潤軟熟,有牛奶香,口感同味道都好好,可以平衡番薄批pizza乾身既質地。加埋松子,睇落係好簡單既材料,但已經好足夠。

薄荷朱古力牛奶
野飲口感順滑,薄荷味夠,不過作為鍾意薄荷味既人,我大部分時間都想薄荷味更加勁。朱古力味都自然,而且唔會太甜,整體都唔錯。

總括黎講,餐廳野食幾好,裝修同座位都整得幾好。地方都就腳,沙田站行過黎一路都有天橋連埋唔洗曬唔洗遮雨,約朋友食飯,撐枱腳都好適合。