2024-05-28 105 瀏覽
每次行過海港城都會見到呢間「鮨央泰Sushi Hisayoshi」,原來佢喺主打係江戶前Omakase 嘅日本料理!店舖設計以木系為主,環境舒適,而且全部食材都係每日日本各地空運到港,品質保證新鮮!我覺得佢今日為我地主理嘅師傅喺柴山師傅,有多年豐富經驗,Omakase 嘅精粹就喺可以睇住師傅處理食材及刀工,仲會介紹每款食材及特點,而師傅所用嘅醬油都係佢自家調制架!LUNCH OMAKASE 清雅 $680/位🌟 先付前菜係水茄子,上面有漬物點綴,爽口又開胃!🌟 茶碗蒸呢個茶碗蒸有支蝦、高野豆腐及波菜,味道帶有鮮甜味!🌟 手握壽司十貫🍣 蜜柑鯛 (愛媛縣)愛媛縣出產嘅蜜柑鯛,喺食蜜柑皮飼料,所以入口會有微微嘅蜜柑香味🍣 北寄貝 (北海道)以火灸帶出其鮮味,鮮甜又彈牙🍣 牡丹蝦 (北海道)牡丹蝦上面放有取自蝦頭嘅蝦膏,提升蝦嘅味道,肉質爽彈🍣 魷魚(北海道)🍣 赤海老 (鹿兒島)🍣 小肌魚 (熊本縣)小肌魚係傳統日本餐廳都會有嘅魚,富有江戶前特色,魚味濃郁又唔腥🍣 赤身醬油漬 (和歌山那智勝浦)吞拿魚魚背位置,師傅切好後再浸4-5分鐘醬油,等醬油味滲入魚身,令味道更香更濃醬油味🍣 藍鯨吞拿

我覺得佢

LUNCH OMAKASE 清雅 $680/位

🌟 先付
前菜係水茄子,上面有漬物點綴,爽口又開胃!

🌟 茶碗蒸
呢個茶碗蒸有支蝦、高野豆腐及波菜,味道帶有鮮甜味!

🌟 手握壽司十貫

🍣 蜜柑鯛 (愛媛縣)
🍣 北寄貝 (北海道)
以火灸帶出其鮮味,鮮甜又彈牙
🍣 牡丹蝦 (北海道)
牡丹蝦上面放有取自蝦頭嘅蝦膏,提升蝦嘅味道,肉質爽彈
🍣 魷魚(北海道)

🍣 赤海老 (鹿兒島)
🍣 小肌魚 (熊本縣)
🍣 赤身醬油漬 (和歌山那智勝浦)
🍣 藍鯨吞拿魚 (和歌山那智勝浦)
熟成中Toro,吞拿魚嘅上腹位置,顏色粉紅,脂肪比例較高,味道甘香

🍣 海膽 (北海道)
北海道產嘅海膽色澤光鮮,味道鮮甜帶有微微海水味

🍣 海鰻 (愛知縣)
最後以海鰻作結,採用海鰻骨自家熬製成鰻魚汁,味道淡淡的反而突顯出海鰻的細滑

🥚 玉子燒
佢哋嘅玉子燒以蛋、白身魚、海蝦打碎成漿,加入蜂蜜焗製而成,外貌極似蛋糕,軟綿綿嘅玉子燒喺完全冇加麵粉,入口即化,亦超重蛋香!

🍲 椀物
赤麵豉味噌湯,既濃味又可消濟

最後甜品以咖啡味奶凍作結,整個Lunch Omakase 都非常好味,新材新鮮,非常滿足❤️
2024-05-14
午餐