沿西街前行經過鵝頸橋,嚟到摩理臣山道岔路附近,小小一個轉角,走過一小排樹後就見到個黑金招牌寫住「岳川串揚」。平日揸車或行路經過都好易會被忽略嘅一角,就藏身咗一間串揚居酒屋🏮。大阪名物唔止章魚燒同大阪燒,串揚(串揚げ)同樣都係大阪嘅地道名菜,由平民美食發展到矜貴食材入饌都有,即時諗起嘅係日本出名嘅串揚連鎖店新世界元祖串揚。「即係好似港式煎釀三寶咁?」呢個係我對串揚嘅first impression,任何文化其實都係殊途同歸。傳統大阪串揚最常見有番茄、洋葱、雞肉丸、海鮮同豬牛等;HKstyle?魚肉釀入茄子、紅腸、青椒、紅椒同豆腐blablabla,大家都係落油鑊一穫熟。分別主要就體現在於「文化差異」。日本人對食嘅匠人精神(利申唔係話香港人冇啊吓),除咗油温同火候控制外,前期工作包括每款串揚炸物嘅大小形狀切割、炸漿配方、濃稠度、炸油篩選等都好講究。所以先可以做到串揚有咬落酥脆又鬆化嘅口感。單純文字討論完畢,岳川串揚舖頭細細,明顯就係定位平民居酒屋。店員親切嘅態度upgrade咗成個用餐氛圍,人情味當然大加分👍🏻。佈置方面有好多大阪小物,最搶眼嘅一面牆用咗大阪通天閣街景做背景,lunch s

「即係好似港式煎釀三寶咁?」

單純文字討論完畢,岳川串揚舖頭細細,明顯就係定位平民居酒屋。店員親切嘅態度upgrade咗成個用餐氛圍,人情味當然大加分👍🏻。佈置方面有好多大阪小物,最搶眼嘅一面牆用咗大阪通天閣街景做背景,lunch set 係基本嘅定食,但可以追加串揚。叫咗土手燒牛舌,忟得軟淋入味,蘿蔔清甜,整體就係一道超下飯嘅菜式,唔錯!

試咗個雞翼串揚,超薄炸漿緊鎖肉汁,咬落先知juicy,望真menu 整體價錢唔貴,想食串揚,我會話呢間抵畀!