明廚

Ming’s Kitchen
2024-02-01 340 瀏覽
今日唔係好肚餓,想食得啲好味既精緻嘢,就去咗鵝頸橋附近新開嘅中菜小館名廚。一入到去,見到大大個玻璃酒櫃,再配上墨綠色嘅型格牆身,好有氣派。我哋兩個人,一人叫咗一個lunch set。花膠鮑魚燴飯跟原隻鮑魚(配白飯)$198:賣相氣派十足。鮑魚係用鮮南非鮑。南非鮑一向有鮮味得來,咬落亦有質感。而且,廚師應該高湯炆咗一段時間,南非鮑好入味。另外仲有一舊養顏嘅花膠。食落冇腥味。膠質豐富。同醬汁味道好夾。雜菌醬玻璃蝦球配稻庭麵($198):睇佢個樣好似白雪雪咁,以為佢個麵會冇乜味。點知原來已經好夠味。雜菌將香氣十足。稻庭麵冇煮得過火。雜菌醬好容易就可以掛上稻庭麵上面。玻璃蝦球好大隻。有鮮味同超級爽口。而個露筍亦好嫩,完全冇渣。豬肺瘦肉燉雞湯(跟lunch set):呢個燉湯簡直係畫龍點睛。豬肺有用白鑊炒過先拎去燉。大量嘅豬肺瘦肉同埋雞,加上燉既時間夠,呢個燉湯想唔好味都幾難。豬肺就算燉完都好好食。

我哋兩個人,一人叫咗一個lunch set。

花膠鮑魚燴飯跟原隻鮑魚(配白飯)$198:
賣相氣派十足。

雜菌醬玻璃蝦球配稻庭麵($198):
玻璃蝦球好大隻。有鮮味同超級爽口。
而個露筍亦好嫩,完全冇渣。