餐廳: 北京樓 (歷山大廈)
資訊:

餐廳: 北京樓 (歷山大廈)
資訊:

2019-03-28 2148 瀏覽
北京樓係我老闆其中一間摯愛,因為坐得舒服,食物質素穩定,價錢唔算太離譜,而且佢係鬼佬,冇鬼佬係唔鍾意北京填鴨.....北京填鴨水準穩定,鴨juicy唔會太乾太肥,皮脆但唔會有膩嘅感覺。無論皮同鴨都係熱,好多餐廳切完隻鴨,上菜時已經凍哂,但係呢去北京樓就唔會有咁嘅情況出現,我唔敢講佢係最好食,但係佢水準好穩定(只限中環呢間,尖沙咀我覺得一般),老闆話佢可以自己食晒成隻鴨宮保蝦我嘅至愛,不過我覺得今日失準,蝦好似唔係好新鮮,冇平時咁爽口。但係佢個脆漿做得好好,薄而脆。汁甜甜辣辣,好開胃咕嚕肉唔錯不過唔算好突出,汁嘅稠度係好好,唔唔一pat pat春卷好脆好食,值得一試小籠包好食,多湯,唔會比好出名嘅餐廳比下去上湯翡翠苗用雞油煮,冇渣,食完咁多肉食菜,覺得好清蝦仁蛋炒飯飯粒粒分明,清淡,蝦仁爽口高力豆沙 (唔記得影相)有d失望,裏面啲餡太少,有空心感覺,個人比較喜歡上海老飯店嘅香蕉高力豆沙蓮蓉西米焗布甸份量多,夠三個人食,但如果蓮蓉可以多啲,然後奶黃少啲(有啲太稀),咁就Perfect咁多間北京樓我最鍾意黎呢間,因為比較寬躺,服務態度好,食物同茶都夠熱。消費:around $370 per

咕嚕肉
唔錯不過唔算好突出,汁嘅稠度係好好,唔唔一pat pat
咕嚕肉

好脆好食,值得一試

小籠包
好食,多湯,唔會比好出名嘅餐廳比下去

上湯翡翠苗
用雞油煮,冇渣,食完咁多肉食菜,覺得好清
上湯翡翠苗

蝦仁蛋炒飯
飯粒粒分明,清淡,蝦仁爽口
蝦仁蛋炒飯

高力豆沙 (唔記得影相)

蓮蓉西米焗布甸
蓮蓉焗布甸