1K
2018-04-29 1142 瀏覽
香港主題餐廳都唔少,但大多把所有火力集中係decoration 同theming 上,食物質素參差....所以對於味道有一定要求既我一向對呢類型餐廳卻步.今次難得有主題餐廳,仲係我之前煲過既Weisley's Wardrobe(好可惜film 被腰斬,拍唔到個最終ending),主打fine dinn. ig 睇過食物相都唔錯,決定試試由門口已經開始有濃厚魔幻色彩decoration. 但魔法袍感覺更加似係Harry Potter🤣天花板高的書櫃作為牆身隔開左間獨立房,後來發現其實架上有card games等小玩意供給消磨時間比起獨立小房,更喜歡出面decoration, 好多油畫,燈飾...連toilet 都有theming. 經過一枱客途中見到佢抱著隻超可愛狗狗. 所以我諗應該可以帶埋寵物上黎食.menu 只有2款,可以選5 courses 或者 3courses,價錢分別係$450 同$310. 分別係少一個appetizer/soup 同一個main/pasta. 不過唔包括飲品,wine 需要另叫西班牙鬆脆包配鵝肉醬 ,鵝肉據說係浸油中拆絲,西班牙包第一次試,比起麵包更似係餅

西班牙鬆脆包配鵝肉醬 ,鵝肉據說係浸油中拆絲,西班牙包第一次試,比起麵包更似係餅乾,香脆配上鵝肉醬,底下rocket leaves 減少左鵝肉醬既膩度,唔錯

呢兩個soup 完全係意料之外既驚喜,前面既係馬賽海鮮湯,唔講仲以為係一道菜式. 未見過咁多料既湯,海鮮同湯比例係50/50🤣 有青口,蜆,魚,薯仔等....而且都新鮮,有落點white wine 調味,咁足料湯鮮味自然唔少得.
而栗子忌廉湯就更加係我既菜. 好濃郁既栗子香,口感幼滑,雪凍左完全可以變成一道完美dessert,真係好正. 個人超喜歡,不過朋友話略嫌個忌廉味重左d

main course 慢煮野生灰鯛魚,據說用真空低溫烹煮(如果我無記錯),再煎香外皮. 所以keep 到外皮香脆而肉質嫩滑,不過調味個人覺得可以重番dd. 底下係藜麥,第一眼以為係普通risotto. 但用上藜麥口感更豐富,再加上rocket leaves 感覺好健康.

慢煮法國黃雞胸,肉質軟嫩. 一邊smashed potatoes 口感幼滑,奶油味濃郁. 雞胸配有sauce,聞落好香,但食落總感覺調味比較輕手. 可能我重口味,而呢度追求煮出食材原味.

最後main course 鵪鶉脾risotto,真係好小巧既脾🤣 煎得幾香,以risotto來講口感偏腍,個人喜歡硬身小小,調味還是不錯.

最後dessert 焙茶cheesecake 係另一個驚喜,焙茶味都幾濃郁,口感類似baked cheesecake偏實淨. 一邊紅色原以為係strawberry/mixed berry sauce, 原來係佢地特別調製洛神花汁. 所以有呢種天然鮮艷紅色,而其微酸味道balance 左cheesr cake 既膩.

service 抵讚係每上一道菜都會簡單講解菜式特色,但可能因為坐係房中最入位置,staff 唔可以直接睇到我地. 結果有點被ignore 感覺,想order 菜/refill 水都經常無人served,要自己走出房間搵staff. 如果可能安排番staff 定時入房check 下客人有無要求會更好.
食物都有水準,最驚喜難忘係個soup, appetizer同dessert. 食得出係用心之作

• 焙茶cheesecake
  • 西班牙鬆脆包配鵝肉醬