2022-10-19
滿江紅小甜甜灣仔駱克道393號地下食唔到大辣同麻辣架人, 絕對都可以凌駕到的四川麻辣店, 小甜甜都在灣仔開業了好多年, 只抵擋到小辣程度的我, 也愛上了這裡的小炒, 而辣味菜式可選擇辣度, 在於我的立場, 是件幸福的事哦。魚春加魚卜鍋, 識食架人一定要點, 此菜式能吃到的地方已不多, 因魚春加魚卜難入貨。為免太多辣味蓋掉食材風味, 要求了小辣。魚春一大串爽口, 中間空隙吸了辣油香味及調味料幾大碟架手指青瓜, 佢有辣同唔辣架口味, 我都係要唔辣安全, 蒜多且鹹香。乾鍋菜花, 即是香港人叫架椰菜花, 簡單用油炒香, 椰菜花口感仍是爽口, 加上調味不重, 喜歡爽口架椰菜花。回鍋肉很下飯, 蔥及豬腩肉片, 濃郁的醬油及辣油, 配在一起惹味, 不知不覺飯都扒多兩口。 珍寶檸檬茶.杯的飲料, 是解辣解渴的好幫手原本仲想叫甜品食, 之不過飲完杯凍飲已好飽,下次留肚先點甜品啦。
灣仔駱克道393號地下
珍寶檸檬茶.杯的飲料, 是解辣解渴的好幫手