2011-06-08
妹妹同妹夫兩口子在這裡食了一頓豐富的晚餐後,食店贈送他們第日來飲茶,一人送一隻鮑魚燒賣,即是有幾多人來就送幾多隻.訂了中午12點半,這個時間準時到可以坐玻璃窗位.坐近玻璃窗位的確可以飽覽到海景,但因有些高樓大廈擋住,視野上有少少失色.環境方面沒多大留意,因我的注意力全集中在傻BB身上(妹妹話BB已經一歲幾,以後唔可以叫她BB啦!),不過這裡唔會好嘈雜,見兩家親家說話都輕輕鬆鬆.我們將點叫食物的責任交給妹夫,沒多久點心隨隨而上,娥姐蒸粉果~~酥皮叉燒包~~小籠包~~芒果海鮮卷~~腸粉~~皇帝餃~~杏仁茶等等,還有幾款,不過忘記了名稱,但這裡的點心,水準唔錯而且賣相幾好.最後主角~~鮑魚燒賣出場,起初以為是燒賣入面的餡料有鮑魚,原來是原隻鮑魚仔放在燒賣上面鮑魚仔炆得幾入味而且夠淋,而燒賣出奇的好味,豬肉及蝦味道均勻,我反而喜歡燒賣多過鮑魚,後來見到餐牌每隻燒賣鮑魚要20大元,妹妹的老爺話這個價錢唔算太貴.這裡飲茶食點心也不錯,但下次有機會反而想去iSquare嗰間試吓