2015-12-08 380 瀏覽
位於太子通菜街差館附近有間名叫「稚內」的日式料理餐廳, 店鋪細細, 但星期六日晚膳時間卻座無虛席, 認真需要試試究竟! 但座位相當逼擠, 坐得不太舒適, 一不小心基本會碰到隔離客人的膊頭, 有啲唔太好意思! 有條走廊可以直望廚房, 相比之下廚房比店面更大, 這是重視食物製作品質的表現嗎? 如是, 那就很不錯哦!餐牌種類選擇其實不多, 揀得亦比較絞腦…店員好似太盡責了吧?好似被監視落單一樣,完全沒有私人空間給予客人,好大壓力!結果揀左以下幾款菜式~海膽軍艦, 呢個真係超正! 其實睇相已經好吸引, 味道更加吸引, 好鮮甜, 好肥美! 請嚟多一客啦!!齒甲留香呀!!赤貝壽司一樣出色, 真係好新鮮, 唔會有腥味, 口感仲好爽!壽司拼盤都唔錯, 樣樣佳精, 選材亦都好新鮮, 唔會馬虎製作!和牛…呢個一上碟仲以為係叉燒…好地地一碟和牛真係俾啲薑蓉污染左…乜野新意? 真係唔覺得有咩特別, 冇晒牛肉味之餘, 真係以為食緊中式燒味, 瞬間降grade…sorry,唔識欣賞!最後一碟係牆上嘅廚師推介「黑松露赤蝦」, 其實我真係好唔中意黑松露嘅石油氣味, 真係好臭!雖然佢俾人捧到好矜貴, 事實食落口又唔覺難

海膽軍艦

赤貝壽司

壽司拼盤

和牛…呢個一上碟仲以為係叉燒…
牛肉粒

黑松露赤蝦
雖然佢俾人捧到好矜貴, 事實食落口又唔覺難食, 赤蝦好新鮮, 肉質含豐富膠質, 粘牙口感! 好味! 略嫌咁細size嘅赤蝦當貴價野賣有點兒那個, 應該係俾黑松露抬高左佢個身價。

餐廳員工都幾有禮貌。
海膽軍艦
  • 海膽