餐廳: 鮨燐
資訊:

2021-11-09 89 瀏覽
最近生日,老友話請我食餐好,平時我都好少食Omakase,既然係咁更加要影低記錄一下。去到之後有三個餐,我費事食佢咁貴,所以就揀咗$1680中間價錢。而朋友就揀咗$1880前菜日本蕃薯用甘露煮,甜得來比較結實唔會太粉。法國鴨胸配芥末都係好特別,同平時食嗰啲好唔同,肉嫩。慢煮八爪魚比較林身而且甜香。皮剝魚配魚肝鮮味十足,加上食用花類似紫蘇,成件事更加fresh。北海道厚岸真蠔配上面柚子啫喱,本身已經好creamy及鮮味。秋刀魚整到好靚靚,時令魚整到成朵花咁,好靚,加上薑豉油日本新鮮獅魚有刺身+腩位經過燒香,配面豉,完全兩個唔同嘅口味,刺身鮮滑爽彈,腩位很容易在口中溶化,有輕微鹹香,肥美。BB鰹魚口感清爽,營養價值高。燒銀鱈魚質感肥美軟熟。中吞拿魚腩配竹炭鹽已有充足鹹香,魚香四溢。醬油大間吞拿魚腩最肥美,加上燒香幾乎入口即化,紫菜要快食。炸真名鰹油分高,裡面口感似棉花糖,好軟!鹹香十足!青檸啫喱清味蕾,小清新。白烏賊壽司配烏魚子真係第一次食,彈牙之餘整體又有啲鹹香。赤貝好鮮甜。活赤貝+柚子皮好fresh,爽口!關鯖魚係高級魚,肉質緊實兼富有彈性!赤鯥魚入口肥美肉質嫩滑,被譽為白身魚肉中的拖
前菜
日本蕃薯用甘露煮,甜得來比較結實唔會太粉。

法國鴨胸配芥末都係好特別,同平時食嗰啲好唔同,肉嫩。

慢煮八爪魚比較林身而且甜香。
秋刀魚整到好靚靚,時令魚整到成朵花咁,好靚,加上薑豉油
BB鰹魚口感清爽,營養價值高。
燒銀鱈魚質感肥美軟熟。
中吞拿魚腩配竹炭鹽已有充足鹹香,魚香四溢。
醬油大間吞拿魚腩最肥美,加上燒香幾乎入口即化,紫菜要快食。
炸真名鰹油分高,裡面口感似棉花糖,好軟!鹹香十足!
青檸啫喱清味蕾,小清新。
白烏賊壽司配烏魚子真係第一次食,彈牙之餘整體又有啲鹹香。
赤貝好鮮甜。
活赤貝+柚子皮好fresh,爽口!
關鯖魚係高級魚,肉質緊實兼富有彈性!
赤鯥魚入口肥美肉質嫩滑,被譽為白身魚肉中的拖羅,輕輕火燒已經好有油香。
北海道馬糞海膽質素夠高,材料香甜鮮味,加上Wasabi係絕佳嘅配搭。
面豉湯作為湯品,日本正宗原味。
抹茶黑豆奶凍甜味適中,做甜品簡直係完美嘅句號。