2018-01-03
富臨皇宮野食不嬲都係出名在夠新鮮同好吃, 所以我對佢餐牌上既海鮮同埋廚師推介都特別有信心豉汁蒸大鱔大鱔肉質鮮嫩, 只需要用最簡單既方法去蒸已經可以突顯出佢既味道!! 呢道菜真係要襯熱食, 不然的話腥味會好重, 呢條大鱔在蒸之前已經被廚師分好一舊舊, 豉汁夠入味之餘仲要D骨可以輕易吐出花膠北菇鵝掌煲大大條既花膠真係第一次見!!! 通常出去食呢D煲都係得D花膠碎係上面, 呢個就成條過!! 真係真材實料!!! 鵝掌又係大大隻既, 我覺得份量夠之餘仲要好入味, 個汁的確係唔錯野山參燉水鴨幾豐富勁多材料既鴨肉湯, 一煲都夠我地4個人每人飲到2碗, 仲要個底好多鴨肉, 全部都已經燉到好淋, 勁入味!! 有淡淡既人參味, 再加埋鴨肉既香味勁香口
豉汁蒸大鱔
花膠北菇鵝掌煲