2020-06-18
一早就bookmark左黃埔九重鮮,之前上網見過好多網民、朋友推介,最近終於有時間去試下。去到餐廳門口見到好幾套韓服,原來食客可以隨意租借,小朋友穿起一定好得意。有三款蒸氣火鍋套餐,我地order 了B. 弘益蒸鍋套餐(星期一至四$268一位)係龍蝦、帶子及鮑魚海鮮蒸鍋,因為小妹唔食得辣,揀左豬手粥底(另有泡菜選擇)還有自助任食四款貝類沙白、白蜆、沙蜆、蕃薯蜆🦪等。多款串燒、烤肉、天婦羅🍤、炸物、海鮮放題,剩係揀野食乜嘢嘅過程已經超興奮。之後一口氣點左勁多野食:-🍢烤肉:烤韓式牛扒、照燒七味牛肉、韓式一口牛、烤多春魚、水牛城雞中翼、燒菠蘿🍤炸物:吉列蠔、吉列蝦、韓式黑松露炸雞、紫心脆薯餅🍤天婦羅:茄子、蟹柳、蝦🍡串燒:京蔥牛肉卷串、海鹽燒火雞腎串、孜然肉棒串、泰式墨魚鬚串🍙涼菜&飯: 中華沙律、味附螺肉放題嘅選擇實在太多,比較喜歡佢地嘅海鹽燒火雞腎串咬落去索索聲又惹味,燒菠蘿甜到入心,泰式墨魚鬚串口感幾特別。另外還有:韓風海蝦鮮蜆銀紙燒(清湯)和 海蝦銀紙燒係用錫紙包住海鮮鍋韓式粉絲仲有蜆肉,即叫即上即火燒,趁佢熱熱地即時打開,鮮味滲透粉絲,很入味。🥤飲品都有多款選擇,加錢當然可享用更
🍤炸物:吉列蠔、吉列蝦、韓式黑松露炸雞、紫心脆薯餅
🍤天婦羅:茄子、蟹柳、蝦
🍙涼菜&飯: 中華沙律、味附螺肉
另外還有:韓風海蝦鮮蜆銀紙燒(清湯)和 海蝦
🥤飲品都有多款選擇,加錢當然可享用更多款:+$12升級無酒精飲品任飲🍵、+$38升級酒精飲品任飲🍶
每一枱會提供漏斗計時⌛️所有海鮮冇落任何調味料,真正做到嘅原汁原味。
一向都好鐘意食海鮮,而呢度嘅食材真係夠晒新鮮,雖然有多款調味料提供,但個人認為唔落調味料就最能食出不同海鮮嘅鮮味。
龍蝦、帶子夠晒爽口、彈牙,鮑魚煮左成十幾分鐘,但一啲都唔硬身。
不過講到新鮮,佢地嘅蜆肉就最值得一讚,肉質非常甜美新鮮,而且無一隻係食到有沙。
因為之前貪心點了太多放題,真係飽到上心口,之後叫服務員拿開上層蒸窩,就可以品嘗一個充滿海鮮味道嘅粥,軟綿綿嘅粥,之前蒸過所有海鮮嘅精華都落晒去呢個粥底,實在太正。
下次再黎一定會留肚試埋佢地嘅甜品😋