2018-08-16
「莆田」呢個名聽過好多次,米芝蓮一星既新加坡福建菜,食就第一次食。7點幾去到有少量座位,都幾多家庭去食。裝潢設計幾新穎,以藍色同木做配搭,光線幾舒服。我地2個人叫左4個菜式:1. 冰爽酒糟蟶子:排得好整齊,大約有16隻,名副其實係又冰又爽,酒味唔會過重,辟左蟶子腥味,又帶出到佢既鮮甜。2. 鐵板鹽焗蟶子:個人認為呢個製法比頭先既冰爽酒糟蟶子更鮮甜、更好味!用左乾花椒調味,個底鋪滿粗鹽,熱辣辣用鐵板上,食落更滋味。3. 百秒黃花魚:條魚整得岩岩好熟,肉好嫩滑,鮮味十足,個魚湯有好多薑粒用黎去腥味,擺盤亦好靚,將條魚開邊方便易食,連原本唔太好魚既男朋友都讚好味,應該好多骨膠原,對皮膚好。4. 興化米粉:用左超級多料黎炒既超幼米粉,材料包括:五花腩絲、蝦仁、白菜、紫菜、花生、豆卜、冬菇、芹菜、蜆,所以個米粉吸晒d料既味,食落齒甲留香,如果有少少汁應該仲好味。前菜有個蘿蔔頭,好爽口。侍應仲為我地揀左菊花杞子茶,飲落好清香,又有清肝明目既效用。總結:呢餐食得好滿足,2個人食會太飽,建議可以同家人一齊去食。
7點幾去到有少量座位,都幾多家庭去食。
裝潢設計幾新穎,以藍色同木做配搭,光線幾舒服。
我地2個人叫左4個菜式:
前菜有個蘿蔔頭,好爽口。