2019-08-02
九記系度開咗好多年, 又係經過無數次門口嘅食店, 今晚終於跟朋友入嚟試一試。Big size 鹵水鵝, 隻隻圓碌碌, 肥大肉厚, 睇見都流口水。港式茶記裝潢 ,平實格局, 座位尚算闊落整潔。除咗潮州鹵水及打冷食物, 還有很多大排檔小炒,以尖沙咀遊客地帶黎講, 價錢非常合理, 最緊要係免收茶及免加一。獅頭鵝套餐連湯、豆腐花生及白飯 $68鹵水獅頭鵝件($118例)個人鐘意有骨落地, 硬係覺得鵝件比鵝片好食。系門前櫥窗掛住大大隻嘅鹵水鵝已經流曬口水,不得不叫,可能係鵝髀關係,鹵水鵝皮下脂肪不算多,鹹香美味, 可全食, 鹵水汁都幾醇厚。鹵水花生粉棉, 鹵水豆腐豆味不差, 索鹵水汁食,更好味。蠔仔粥 ($48例)去打冷, 對我而言 ,鹵水鵝及潮州蠔仔粥係必食items。真係估唔到$48一碗嘅潮州粥係咁份量十足,每人有茶記的小碗2碗多少少。蠔仔下得慷慨, 隻隻圓潤脹爆, 蠔仔夠新鮮,蠔鮮十足,蠔仔粥粥底應该下左大量大地魚餚製,清鮮夠味, 但完全唔鹹口,無乜味精。豉椒炒蜆 ($96)大排檔之鑊氣小炒, 大量豆豉、洋蔥、九層塔及椒粒,炒得香噴噴, 辣辣地,夠曬惹味。蜆肉脹卜卜,夠肥美, 炒完都冇縮水
港式茶記裝潢 ,平實格局, 座位尚算闊落整潔。
獅頭鵝套餐連湯、豆腐花生及白飯 $68
鹵水獅頭鵝件($118例)
個人鐘意有骨落地, 硬係覺得鵝件比鵝片好食。
鹵水花生粉棉, 鹵水豆腐豆味不差, 索鹵水汁食,更好味。
蠔仔粥 ($48例)
去打冷, 對我而言 ,鹵水鵝及潮州蠔仔粥係必食items。
豉椒炒蜆 ($96)
蜆肉脹卜卜,夠肥美, 炒完都冇縮水 , 仲要係冇沙個吓先正呀
頗抵食的尖東打冷食店, 2個人食得飽飽的,每人約$130。