2022-07-11
由於舊同事移民,所以祖爺帶隊入天水圍屏山入面品嘗有特色既隱世鮮嫩滑溜的雞煲,順便一伙人聚一聚。由於在屏山入面,距離鐵路站一段距離,揸車入去會較方便,,有免費泊車位,要事先打去預約。是日星期五,餐廳分兩round,6-8和8-10兩個時段,但以8-10最多人,我們食頭輪,唔full , 但尾輪就full booking!一個鍋約為四至五人份量,鍋內有一隻新鮮雞,入面的食材還有花甲、蝦、豬潤、鮮牛、雲耳、甘蔗、馬蹄、蟲草花等,非常豐富。店員會先開火煮幾分鐘,繼而店員就會約一整枝雙蒸倒落個鍋內然後蓋上繼續慢火熟,此時,可以感覺到啲新鮮蝦係咁係到跳,滾到咁上下之後,店員就會在蓋上點火,而整個鍋會即刻著起火🔥。店員解釋落酒是使所有食物都沾染咗濃郁既酒香味,但食材浸在酒內太耐會有苦味,所以煮到半熟後就用火揮發所有雙蒸。咬了一口,雞肉非常嫩滑,超級鮮甜又完全唔油膩😋,真的超正,十分好食,而這鮮甜嫩滑的味道,不是外面一般的辣雞煲可以比美。另外,佢地既蝦滑蝦味非常濃郁,而又唔會腥,仲要有咬口。當食完雞後,店員會在鍋內加入竹蔗湯,然後可以按喜好點選肥牛,水餃等火鍋材料。能夠一餐飯可以體驗到雞煲 和 火鍋
當食完雞後,店員會在鍋內加入竹蔗湯,然後可以按喜好點選肥牛,水餃等火鍋材料。能夠一餐飯可以體驗到雞煲 和 火鍋 二種食法,真的唔錯。