2023-03-08 94 瀏覽
之前食過北角嗰間鍋心感覺良好,原來喺朗屏站附近都開咗,仲好大間。Menu 一張紙過好清晰,有3 parts自選俾你揀:而我哋今次一個人揀咗 肉蟹+沙白蜆 $218,另一個就揀咗龍蝦+沙白蜆 $238,二百幾蚊有龍蝦,套餐仲免加一嚟講,真係唔算貴。❶ 自選主打海鮮 3選1 ➯ 我哋兩個人揀咗 肉蟹 + 沙白蜆 同 *龍蝦 + 沙白蜆 * 等海鮮期間就咁飲個黃金豬骨湯都好香好清甜,店員話落咗南瓜蓉🤤跟返枱面牌仔次序咁食,沙白蜆份量幾多下,只係得一兩隻冇開口,正常有沙。龍蝦大隻彈牙冇腥、肉蟹得半隻但多膏多肉❷ 自選時令海鮮 7揀5➯ 呢到叫咗鮑魚、海蝦、大尾魷、貴妃蚌、刀貝 🦪🦐海蝦新鮮到要搵個碗冚住,夾嘅時候小心啲如果唔係就好似唔識揸筷子嘅我咁俾佢彈落啲湯到😂所以唔沾豉油就咁食都好鮮甜❸自選配料 8款 (兩人份量)叫咗雞軟骨丸、馬蹄雞滑、鬼馬油炸鬼、蜂巢豆腐、蓮藕條、鮮淮山、枝竹、炸魚皮~好豐富﹗➯ 食咗推薦自家製手打雞骨丸同雞滑 👍🏻 好耐冇食油炸鬼所以叫咗碟香口嘢同當魚皮咁淥嚟食邊食邊等 香脆~其他都蜂巢豆腐、蓮藕條、鮮淮山、枝竹都唔錯~( PS食食吓到繁忙時間,出現漏單或者重複上都好

❶ 自選主打海鮮 3選1

❷ 自選時令海鮮 7揀5

❸自選配料 8款 (兩人份量)
其他都蜂巢豆腐、蓮藕條、鮮淮山、枝竹都唔錯~
( PS食食吓到繁忙時間,出現漏單或者重複上都好快應對到,加分)

🍲✨ 食晒海鮮之後就可以熬粥
➯ 首先俾咗南瓜 + 芋頭 + 粟米段🌽你煮粥底,之後上埋菜脯 + 豬油渣 + 芫茜 + 冬菜 ,店員會問你有冇邊樣配料唔要但我強烈推介全部加晒☝🏻令到成煲粥香氣提升同好開胃好有口感,兩個人食完海鮮跟一煲濃縮精華粥做結尾好好,飽肚又滿足😋