2023-02-28
講起粥底火鍋就會諗起鍋心🤣呢日去到元朗分店嘆海鮮😛套餐有三款選擇,包括💫肉蟹+沙白蜆+自選5款海鮮 $218/💫 龍蝦+沙白蜆+自選5款海鮮 $238同肉蟹+龍蝦+沙白+自選4款海鮮 $268🤩套餐係2人分量+免加一~今次K就揀左頭2款😚首先要揀左湯底先💁可以揀淡味啲既粥水/濃味啲既黃金豬骨湯,K就揀左粥水希望可以索多啲味🤣當日有7款時令海鮮選擇,揀左鮑魚、海蝦、多寶魚、貴妃蚌同😀按返menu上教煮既時間,好快就可以食到鮮味既海鮮😝兩款套餐分別會有半隻肉蟹🦀同半隻龍蝦🦞啲海鮮黎到都幾新鮮,啲海蝦仲彈下彈下🤣多寶魚本身都驚多骨,但食落又唔會,啖啖肉咁,點一點豉油味道更加出~貝類就令個湯底更加鮮,基本上全部都開殼,無壞左既貝🤝不過可能有一兩粒食落有啲沙,不過都ok的~主角肉蟹同龍蝦都鮮味彈牙!另外每人可以自選四款配料,所以K就揀左佢地人氣推介既自家制手打准山雞軟骨丸、萵荀、台灣地瓜丸、海鮮腐皮卷、蝦餃仔、花膠仔、豬梅頭片同蜂巢豆腐😚其實仲有其他特色配料好似台灣芹菜丸、台灣竹炭丸、水蓮菜等都幾吸引🤗雞軟骨丸口感好得意!加左雞軟骨係入面,食落係軟淋中帶點卜卜既咬口~台灣地瓜丸都唔錯,裏面真係
另外每人可以自選四款配料,所以K就揀左佢地人氣推介既自家制手打准山雞軟骨丸、萵荀、台灣地瓜丸、海鮮腐皮卷、蝦餃仔、花膠仔、豬梅頭片同蜂巢豆腐😚其實仲有其他特色配料好似台灣芹菜丸、台灣竹炭丸、水蓮菜等都幾吸引🤗雞軟骨丸口感好得意!加左雞軟骨係入面,食落係軟淋中帶點卜卜既咬口~台灣地瓜丸都唔錯,裏面真係加左粒粒地瓜,地瓜好綿又甜甜地🤣同埋粒丸又加左啲黑芝麻咁,口感都好豐富~海鮮腐皮卷係一層腐皮包住魚肉,都幾好味
食到差唔多店員會拎粟米、芋頭粒同地瓜粒過黎,直接放落去一直煮就ok🤣因為接住就到個精華~粥!粥既配料有冬菜、菜甫粒、芫荽、大頭菜粒同豬油渣粒,店員會問你有無咩配料需要走,不過K是我要哂~~店員按客人要求既稠度煮好粥,試第一啖已經覺得好好味😋個粥本身已經索哂海鮮同配料既味道,加埋菜甫、豬油渣粒等,味道勁香好好味)