今日同朋友食一人一鍋既海鮮粥底火鍋,火鍋店地方整潔,座位舒適,又唔會太嘈,好岩同三五知己聚會傾計。一開始可以簡左粥底先,一共有五款無色素、無味精既天然粥底,包括:栗米、椰子、菠菜、紫薯、甘荀。咁我地就簡左椰子、菠菜粥底、一份肥牛同2個海鮮拼盤。店員好貼心,佢會先安排上粥底,再俾客人慢慢選擇配料,等我地唔洗等好耐個粥底先滾。而且,店員仲會主動提供醬料,抵讚。至於個海鮮拼盤,店家會挑選10款當季既時令海鮮供應俾客人。所以我地果日就食左10款好新鮮既海鮮,包括:青口、鮑魚、生蠔、肉蟹、海蝦、黃刀貝、蕃蜆、魷魚、扇貝、白蜆。款款海鮮都夠曬新鮮,尤其貝類,鮮甜又無沙,鮑魚亦好爽口彈牙,唔錯。不過我就比較鍾意肉蟹,大大隻,肉質鮮味,又夠實肉,蟹迷必食!而且啲海鮮非常乾淨衛生,食得非常安心。檯面仲有列明每款海鮮既煮食時間同順序,咁就唔怕熟得滯,可以食到岩岩好既海鮮!食完個咁鮮甜嘅拼盤之後,店員幫我地加芋頭粒、南瓜粒同粥。南瓜夠曬甜,令充滿海鮮味既粥底更加鮮味,加上芋頭粒,質感即時變得綿滑,令滿足感大增呀。

今日同朋友食一人一鍋既海鮮粥底火鍋火鍋店地方整潔,座位舒適,又唔會太嘈,好岩同三五知己聚會傾計。

咁我地就簡左椰子、菠菜粥底、一份肥牛同2個海鮮拼盤。

而且啲海鮮非常乾淨衛生,食得非常安心。

食完個咁鮮甜嘅拼盤之後,店員幫我地加芋頭粒、南瓜粒同粥。

• 海鮮拼盤