2024-07-04 1358 瀏覽
今次中環半日遊第一站來到食「鯛魚拉麵」專門店,呢間 #鯛白湯 來自大阪,除了今次去中環店,仲有兩間分店。店內只有三種選擇,分別係沾麵、鯛清湯和鯛白湯,湯底全採用新鮮日本鯛魚製作。大約中午12點多到開始要排隊等位,入座前先點餐和付款。.料理拉麵係兩位日本拉麵師傅,坐係吧台前望住佢地有條不紊咁製作,用日文同對方交流,加上店內環境氣氛不錯,感覺好似去左日本🇯🇵玩咁。▼鯛清湯 HKD 138鯛白湯 HKD 138櫻木煙燻糖芯蛋 HKD 15▼點左其中兩款拉麵鯛清湯和鯛白湯,清湯好單純魚湯清甜味,唔膩,碗內放幼麵、叉燒、筍、洋蔥碎、炸鯛魚皮和鯛魚肉碎。.後者 #鯛白湯 比較濃稠,口味濃郁。碗內同樣有幼拉麵🍜、叉燒、筍、洋蔥碎和少量鯛魚肉碎。先飲啖湯試下原味,十分鮮甜,剩下加碗邊柚子醬,混入湯內減少魚腥味太重味道,我覺得加埋柚子醬多了一份清爽感,試到唔同既感覺。最後成個湯飲晒,鐘意飲魚湯既朋友大讚,而且真係唔會口渴。.總體價錢偏中上,但感覺係值得的,好少我會飲晒成個魚湯,感覺細節位做到好好,好用心,過來玩食一餐is ok,對比下我個人鐘意鯛白湯,比較驚艷。_⭐️ 冰水自助飲用
大約中午12點多到開始要排隊等位,入座前先點餐和付款。

鯛清湯 HKD 138
鯛白湯 HKD 138