2023-11-22
到咗香港影芒草🌾嘅季節,今次嚟到鯉魚門影相兼覓食,行到入村就好似去咗離島咁chill。鯉魚門係一個盛產海鮮嘅地方,所以今次嚟到呢度:📍龍門海鮮酒家 (鯉魚門)鯉魚門海傍道西20號地舖首先坐落之後,我哋可以行出去一間叫做「一樂也海鮮檔」揀新鮮海產,再幫你攞入去廚房加工。😃你見到「一樂也」呢邊啲海鮮都生猛,種類都好多!🔻1. 豉油皇香煎蝦 🦐炒得好香口,亦保持到蝦肉咁彈牙,而且食哂成個蝦頭都唔覺得有絲毫煋味。🔻2. 拍蒜羗蔥炒蟹🦀兩人份一隻蟹剛好,蒜羗蔥量好多,蟹嘅外內都吸哂味!🔻3. 柒味椒鹽瀨尿蝦🦞呢一味做得好出色,長長嘅瀨尿蝦分成五小件,外層舖滿香炸乾蒜,而入面蝦肉嫩滑鮮甜。🔻4. 咕嚕肉🐖一間酒家點少得小菜,咕嚕肉外脆內軟,肉質肥瘦適中,加上酒家完全唔吝嗇菠蘿同埋甜椒,食下食下會上癮。🔻5. 蒜蓉炒西蘭花🥦個份量好多,好在佢唔會炒到好乾身、好油,可以中和下個味蕾。☺️裏面嘅店員服務好周度,環境也一流。👍🏻
鯉魚門係一個盛產海鮮嘅地方,所以今次嚟到呢度:
📍龍門海鮮酒家 (鯉魚門)
鯉魚門海傍道西20號地舖
你見到「一樂也」呢邊啲海鮮都生猛,種類都好多!
1. 豉油皇香煎蝦 🦐
2. 拍蒜羗蔥炒蟹🦀
兩人份一隻蟹剛好,蒜羗蔥量好多,蟹嘅外內都吸哂味!
3. 柒味椒鹽瀨尿蝦🦞
4. 咕嚕肉🐖
5. 蒜蓉炒西蘭花🥦
裏面嘅店員服務好周度,環境也一流。👍🏻