2024-09-29 1045 瀏覽
「鳳凰」:神鳥。《說文解字.鳥部》:「鳳,神傳說中百鳥之王,雄為「鳳」。 此店以鳳為名,必然係對自家之雞麵飯料理充滿自信。由疫情開始黎呢度食,已經食過好多次,今次終於啲起心肝寫食評。今次叫左醉香雞湯麵,跟餐加凍熱飲品$8。一上枱,花雕酒既陣陣香味撲鼻而來。雞湯配上米粉,簡單而美味既組合。數一數,有六件雞,雲耳,紅棗。佢個菜牌講明,湯麵唔可以揀雞既部件。不過,佢最均真既係,六件雞入面,佢次次都有兩件係屬於最滑既雞脾部位。以雞既嫩滑程度同埋鮮味,完全食得出佢採用了新鮮雞。我最鍾意先飲啖充滿酒味既湯,食件雞脾,再食米粉。食到咁上下,先至將肉身較粗既其他部份,點一點辣椒鼓油一齊吃。最高享受呀!

今次叫左醉香雞湯麵,跟餐加凍熱飲品$8。

醉香雞湯麵

2024-09-29
15 分鐘 (堂食)
醉香雞湯麵