2011-04-03 1714 瀏覽
比較少寫香港食評, 有各大師傅食友執筆, 無需出到我呢D無名小卒. 不過有時遇啱D唔錯或難食既, 又不防上黎交流一下.閑話少說. 星期六中午要返學, 算係增值一下自己. 早D係屋企出黎食埋午飯先去上堂. 灣仔軒尼詩官立小學呢一帶比較少黎食野, 又唔想行返去修頓果頭. 好耐之前都上過市政大廈個food court食過, 今日不如又上去果度食呢. Food court大排檔型式, 全部都係賣中式食品. 行左一轉, 就選左係怡興食. 佢地主打潮州鹵水食品. 先睇餐牌, 價錢又幾實惠. 大食既我就要左一個鹵水鴨(一人份量)$19, 及一個豬紅鵝腸(一人份量)$19. 雖然話係一人份量, 但portion真係唔细. 鹵水鴨唔會舊舊骨, 仲有幾多肉. 豬紅夠實淨唔散, 鵝腸剛熟夠爽口. 兩樣野既鹵水汁都好入味, 真係唔錯. 加$6有白飯一大碗及例湯(淨叫白飯$4). 是日例湯菜干豬骨, 唔覺有味精. 其實一般叫一個餸以經夠食. 唯一要彈既就係佢地人手唔多夠, 落單有時要耐D, 但落左單就好快有得食. 以經番口啅.
餐牌
第一次午飯
26-03-11 第二次午飯 - 豬紅大腸, 羅白腩肉, 鹵水一樣入味. $40
2011-03-19