2016-12-19 5848 瀏覽
一講起去大坑,A姐就懶醒話一定要食肉餅塔,骨膠原拉麵同睇舞火龍。今次唔係食大路嘢,等我M佬帶A姐去威威,食京街裏面嘅小店The Pudding Nouveau。A姐一見到餐牌,咩都唔理,就話要嗌士多啤梨奶昔。飲落去似沙冰多啲,但真好香士多啤梨味,好足料。無諗過呢間小店用Mighty Leaf Tea有機茶包,Mighty Leaf Tea係美國加州有機茶葉品牌,之前喺美國試過,都唔錯。我今次叫咗有機熱帶果綠茶,飲落有少少芒果加熱情果嘅甜味,無普通綠茶咁寡。主菜嚟啦!! 法式油封鴨腿係傳統嘅法國菜,鴨腿肉Juicy兼滑嫩,外面層皮香脆。最特別係上面有隻太陽蛋,連埋啲蛋黃汁同蛋白一齊食,感覺唔同曬,隻鴨腿無咁乾。平時食鴨腿都唔會配窩夫,問大廚先知,原意係法國鹹食窩夫,可以跟鴨腿一齊食。除咗鹹食,大家可以點黑糖焦糖醬。要我揀,我自己鐘意甜窩夫多啲!另外,我哋叫咗珍寶龍蝦仔牛角酥配薯條。自家制嘅牛角包好香牛油味,非常鬆化,一咬就勁多包碎飛出嚟。不過嗰小龍蝦沙律餡唔係好夠味,啲小龍蝦係好大舊,不過無咩味,如果多啲沙律醬會好味好多。A姐一食條薯條就嘩嘩聲,我仲話佢有無咁誇呀。點知自己食都真係嘩咗一
法式油封鴨

珍寶龍蝦仔牛角酥配薯條
A姐一食條薯條就嘩嘩聲,我仲話佢有無咁誇呀。點知自己食都真係嘩咗一聲。啲薯條新鮮炸起,好脆口,但係一定點埋嗰黑松露蛋黃醬。嗰醬有啲黑松露碎,好香黑松露味,令到嗰薯條加曬分!!
下次嚟大坑唔好再淨係食肉餅啦,其實有好多正選擇。
2016-09-13
法式油封鴨