2022-12-14
平時好少喺香港食台式野,總覺得性價比唔高,味道亦唔及台灣好。偶然睇到餐廳一段訪問片,得知老闆係台灣人外,仲見唔少在港嘅台灣居民大讚鹽酥雞正宗、好味,而且定價唔算太貴,所以記住左小店。星期六食完正餐後,打算快閃嚟餐廳食個小食,點知門口有條人龍😢…..結果排左近9個字先入到,變左食下午茶🤣人氣-----鹽酥雞 $38粉漿好薄而且炸到好脆,雞肉多汁又滑,調味粉甜甜地又唔會過鹹,個人覺得比台灣夜市果D又硬又介口嘅鹽酥雞更好味😋。份量同質素都對得起個價錢,難怪機乎每枱都點😏。炸甜不辣 $28切到粗條拎去炸,望落好似薯條;食落煙韌,味道似魚蛋但又無魚蛋咁夠牙、比較軟糯,係一款可以止口痕嘅小食。珍珠大紅袍奶茶(少甜) $25可能我自己飲開港式奶茶,所以覺得呢杯野,奶同茶都唔夠香,飲落有奶水Feel😅 不過珍珠幾有韌度,而且有黑糖香。小店大概有26個座位,其實唔算少,出餐亦唔算慢。到我地半個鐘後離座,出面條隊依然維持一樣嘅長度😂,大家嚟嘅話,記得要有排隊嘅心理準備。
人氣-----鹽酥雞 $38
炸甜不辣 $28