2016-03-07 252 瀏覽
今晚又係食自己,走落大埔買少少野就去 Baby 一齊叫外賣吧 ﹗最初諗住食旭川日本料理,最衰要外賣自取,懶得出去,叫返鹿明居算喇,送到上門又好味又經濟實惠。全部清晒一件不漏無浪費,Good ﹗一星期總有幾次叫鹿鳴居外賣,真係專用大廚呢。無他既,好食囉。 食完晚飯,飲到醉醉地又係時候宵夜,兩點幾架喇 ﹗爆醉 AI 又運作,敲個鐘齊齊宵夜大食會啦 ﹗聽朝仲要返工呢,食飽飽就即閃。 嘩,全部清晒無浪費,一滴都無剩 ﹗BBQ 戰士勁呀 ﹗滷水鵝片大豆芽底,自從兩年前親身到訪堂食鵝片時咸鞋乾硬又散筲筲後,一直都唔敢再叫,非常有陰影 ﹗今晚破例比多次機會您,乖乖地呀 ﹗出乎意料,水準唔錯喎 ﹗滷水鵝片,不嫩不滑,但勝在結實有咬口,鵝味濃郁,合格。滷水清香無嗆喉,不過咸不過油,仲帶輕微甜味添。將鵝片沐浴在滷水汁之中,底面拖一拖就跣入口喇。厚薄尚為滿意,肉質有所進步,實而不華,結實中帶微滑,緩緩滲出肉汁,合格。以後都唔要豆腐乾底喇,唔好食既,乾爭爭,有時仲有酸味添 ﹗大豆芽爽甜多汁,跟滷水味道非常爽,好味道。捲住肥美鵝片同吃,堅係如虎添翼,美味絕倫,非食不可 ﹗唔好同我掙呀 ﹗自從前排開始食得到芽菜、

以後都唔要豆腐乾底喇,唔好食既,乾爭爭,有時仲有酸味添 ﹗大豆芽爽甜多汁,跟滷水味道非常爽,好味道。捲住肥美鵝片同吃,堅係如虎添翼,美味絕倫,非食不可 ﹗唔好同我掙呀 ﹗自從前排開始食得到芽菜、大豆芽,依家開始每次打冷食滷水鵝都必定要大豆芽底喇,因為大量水份又清爽,可以去一去油膩感覺。沾上滷水既大豆芽爽口甜美,配上質地幼細彈牙滑溜既鵝片同吃,那有難食的可能 ﹗濃而不嗆既滷水汁,大埔響噹噹,好味道呀 ﹗

滷水鵝腸,爽脆非常,一邊粗糙、一邊滑溜,多重口感佔上清香滷水,好味啊 ﹗紅腸墨魚,墨魚片不過不失啦,鮮甜嚥韌,我較喜歡爽脆墨魚鬚囉。紅腸皮脆肉香,不咸不嗆,合格。想起兒時半煎炸紅腸片,配豉油黎撈飯,外層微脆香口超好味呀 ﹗紅腸墨魚大路滿意,紅腸咸香夾著鮮味墨魚同吃係至高既享受。雖然墨魚並不是爽脆型,不過都彈牙入味,滿意。

菜膽雞半隻,無味雪藏大肥雞,肥騰騰、油淋淋,只係過過口癮吧,下次唔好喇。霸王雞半隻,我雖則無雞不歡,但依隻雞真係麻麻。大量薑蔥尖椒、豉油、熟油撈埋肥騰騰無味乾鞋雪藏雞,跟菜膽雞質數不相伯仲,不試也吧。都係食返啫啫雞或茄子雞,濃味送菜表現好一點。

炸乳鴿,穩陣可靠招排炸乳鴿,皮脆肉嫩不過咸,滷水味強勁得宜,滲入鴿肉之中,連骨子裡都充滿清香,推介。 質數依舊啖啖肉輕滲肉汁,有趙口又不太乾硬,雖略有偏咸。炸出黎太深色影響賣相,啖啖肉最適合食肉獸,不過我都係厭佢太咸太濃味。時有失手既招牌菜,外皮味濃偏咸重口味,雖然係啖啖肉,但肉質有點乾鞋,免免強強乍喎。

白灼東風螺,簡單得黎又 no. 1 好食 ﹗夠新鮮夠鮮甜,海鮮香味十足,色香味有齊,彈牙脆口配埋甜辣醬夠晒喇 ﹗十分滿足。夠簡單又易做,較好鬧鐘掉去灼,夠鐘就撈起搞掂 ﹗海螺香味撲面而來,用牙簽小心翼翼地將螺頭、螺肉、內臟一併挑出,全隻掉入口唔好浪費 ﹗最愛食尾部既內臟,潤味濃厚、甘甜可口。有時挑唔出,都要用手狠狠地拍出黎呢,坊間傳聞尾部寒涼,有些人食左會肚痛,但我無有怕,民以食為天麻 ﹗沾上辣醬海鮮醬,美味無窮 ﹗鮮味多汁,一隻接一隻點停得口呀 ﹗

白灼東風螺,鮮甜、爽甜、香甜,無得輸 ﹗要 order 兩大碟先夠,因為次次大家都搶住食囉 ﹗誰知今次居然剩,真係估您唔到,係要掙食先開心既。鮮味強烈,多汁可口,配上甜辣醬勁惹味,傳說中仲有壯陽之效,個個掙住食啦。我最喜愛既東風螺呀 ﹗機乎每次都叫,大大隻又鮮味多汁。螺頭脆卜卜、螺身嚥韌、螺尾棉而黏,好好食。先挑大量螺肉留起再一次過倒入口,那種澎湃既衝擊直係無法形容呢 ﹗

沙嗲肥牛粉絲,唔鍾意撈勁多青紅椒粒同洋蔥囉,全部我都唔食架,揀死我咩。味道就好正喇,香辣沙嗲已被粉絲完全吸收,熱燙燙既粉絲、嚥韌既肥牛一齊大力不停啜入口,急流一樣直衝胃裡去,好味道,大滿足 ﹗

中式牛柳,走完油外層幾香口喎,軟棉牛扒撈上甜酸洋蔥汁,滿意。酸酸甜甜易入口,牛肉乸不正常地軟腍軟嘟嘟,港式別有一翻風味。食得鬼佬原味牛扒多,間中食下都幾過癮。師傅您今次失手喎,幸好尚可接受。酸酸甜甜牛柳,開胃菜。

菠蘿生炒排骨,好耐無食喇 ﹗原來史生唔食肉片勝瓜架,早講麻,好采生炒骨啱食啫。酸酸甜甜十分開胃醒神,肉多骨少啖啖肉非常滿足,薄薄脆漿不過份,索埋咕嚕汁好好食呢。

椒鹽雞軟骨,點解唔比淨雞軟骨喎?又唔比轉其他墊底喎?我唔食花生或腰果架,雖然又脆又香口,但我最憎乾爭爭麻。炸粉雖厚但不過份,夠香脆可口,吸收喼汁後帶酸醒胃,可去油膩及減低熱氣感覺,都滿意啦。椒鹽腰果鴨舌,討厭的腰果,我唔食架。炸得香胞既鴨舌我覺得麻麻地,我偏受滑溜多汁形。

韮菜豬紅,因為我食唔到韮菜既獨特味道,所以一向我都只會 order 淨豬紅架,但今晚有朋友仔想食韮菜,無緊要。熱辣辣豬紅滑溜入味,外脆內嫩,夾起唔易散,不要介意只係普通滷底,但已經做得非常滿意喇。如果提供埋勁辣辣椒油就更好啦 ﹗豬紅一咬爆汁,夠嫩夠味,淋上辣椒油,甜品一樣,係我既辣味甜品

咸菜豬肚湯,一失再失 ﹗好很差喎,超咸入唔到口 ﹗咸味來自咸酸菜,成碗湯只有咸酸菜味,無胡椒亦無豬肚味,水汪汪既湯汁,機乎見唔到有湯料,我問事頭婆有無胡椒豬肚雞架?佢話係豬肚粉腸黎架。我搵到有 3 條好珍貴既粉腸囉,豬肚都有五六舊既,到底係咪唔記得落胡椒呀?

椒鹽海蝦,炸得通透,一定要原隻連殼連肉一齊食,咁先食到真正海蝦既鮮味 ﹗外殼脆卜卜、蝦肉爽甜多汁味香濃,撞埋一齊,結合得天衣無縫 ﹗蒜蓉蒸開邊蝦,蒜味霸道我鍾意 ﹗蒸得有點過火,但蝦鮮味出眾,係老左少少啫,但不失爽口。

椒鹽鮮魷,鮮魷勁新鮮,嫩滑中又彈彈的,薄薄一層炸漿剛剛好包住整魷魚,炸得香脆乾爽又無過燶,沾上喼汁美味非常。椒鹽鮮魷保持高質數 ﹗薄薄炸漿浸上酸酸喼汁,連彈牙鮮魷齊齊啪,酸汁係口腔內爆開,活腦醒神 ﹗

豉椒炒蟶子仔,跟炒蜆同出一徹,無鮮味可言,淡而無味,質地膠感十足。蟶子過份地出水,蛋白質、海水味、鮮味全部流失,回鑊撈個豉汁就出貨,無鑊氣無味道,唔係生炒根本唔會好食,雖然出水可以去砂啫。

椒鹽白飯魚,因為唔太喜歡薯條,所以我真係當薯條咁食架,掉一堆落喼汁度游下水,讓炸漿有足夠時間索盡喼汁,食咬奇酸無比,外脆內嫩,魚肉鬆軟又味道突出,助酒一流好好味。

酥炸桶蠔,脆卜卜都好香口,蠔肚啖啖肉,蠔味強烈而四溢,蠔汁直頭滴出黎喇 ﹗但蠔裙邊有硬又有渣,一向我都掉左去唔食呢。肥美巨形蠔肉被脆漿牢牢包著,一咬爆漿,蠔汁飛射,外面鬆脆、裡面滑溜,炸漿不過厚不太硬,真係做得唔錯啊。紅酒焗桶蠔,居然今晚連砵酒都無囉。奇怪地有點似蠔豉味既?連質地都似蠔豉喎。蠔味清香帶紅酒微甜不澀,味道唔錯,可以一試。

清蒸筍殼,我都係知道筍殼係魚無耐架乍,真係孤陋寡聞,sorry sorry。海魚您好野 ﹗魚味特濃,結實中帶嫩滑,蒸既時間掌握得非常到加,肉汁澎湃,撈上魚汁豉油,好食到不得了 ﹗仲要比我搶到膠口滑溜魚肚食,啖啖肉又無骨,正到震 ﹗百幾蚊條游水海魚,必食之算 ﹗

果皮蒸泥鯭,點解果皮無果皮味道呢?完全食唔到果皮味道,到底咩黎架?依隻 size 我最喜歡,跟我掌心大小差不多,肉質最正最嫩,滑而帶肉汁,泛著淡淡魚味,都還可以啦。但朋友稱喜歡食更大條,會更好味喎。

薑蔥魚腩煲,熱騰騰炸得乾爽香脆,濃郁薑蔥味道,魚肉外層金黃香口,裡面魚肉味濃而且結實。難得全部食晒,汁都無剩呀 ﹗蔥薑魚腩骨少肉多魚味濃,外層炸得金黃乾爽極為香口,魚肉 juicy 帶濃厚薑蔥味道。

椒絲腐乳通菜炒牛肉,終於到左水通季節喇,等到頸都長。淺綠色大大碌水通,鮮甜爽口多汁清香樣樣齊,大啜大啜咁連牛肉塞入口,完完全全感受到爆汁既澎湃。微辣腐乳加椒絲就更開胃啦,越食越想食。深綠色獀猛猛旱通就差得遠喇,又乾又硬呢。椒絲腐乳通菜炒牛肉,中學時同學仔推介而一試上癮既名菜 ﹗惹味微辣腐乳中帶點肉香,爽脆水通捲上嫩牛同吃,好味到啪啪聲 ﹗那有淺嚐輕嚼既理由,梗係要大束大束地豪氣塞入口啦 ﹗熱辣辣有鑊氣,無械可擊,我唔客氣啦 ﹗

清爽香甜生菜兜住大量香辣豆香腐乳,一濃一啖非常配合好味道,期間仲散發著淡淡肉香添 ﹗牛肉軟棉,索入腐乳變成乳香牛肉,好味道 ﹗椒絲腐乳通菜炒牛肉,翠綠水通又爽又多汁,空心水通注滿腐乳牛肉味直送入口。大啖大啖地掃入口,要塞得滿滿的趙,難以形容汁液係口中爆開及充實既感覺 ﹗餓鬼又出籠喇 ,個個爆醉,要食野頂住先 ﹗

椒絲腐乳生菜,微辣帶咸香豆味既腐乳非常惹味,快炒有鑊氣。每條菜莖都充滿水份,爽甜又多汁,聽得到的索索聲 ﹗食得腐乳通菜多都有點悶,轉下生菜或油麥菜都非常美味架。

勝瓜炒肉片,近來口味有好大既變化,除左大豆芽、芽菜、韮菜、西芹、原粒蒜頭、苦瓜、等等,都開始食得到,依家就連勝瓜都開始愛上,以前我剩係會飲湯既乍。豬肉軟棉味濃,勝瓜炒得外脆內嫩,外皮脆中帶咬口、勝瓜肉非常嫩滑多汁,仲要索左豬肉既香味,十分好味。一定要肉瓜同吃先最美味 ﹗勝瓜外脆內嫩滑夾住香甜肉片,好好食呢。

蒜蓉炒芥菜膽,突然黎個另類一點既菜色,第 1 次 order 乍,都話近來口味發生劇變呢 ﹗芥菜膽甘甜非常,充滿水份,輕輕咬一口,菜汁飛射,又有鑊氣,好食好食。

雞油炒豆苗,難得鹿鳴居有供應,唔知功夫如何呢?不怎樣嚐到雞油香味啊,我諗用雞湯炒味道都會濃過佢、好食過佢。豆苗新鮮爽嫩,無渣不老,好食好食,係無雞油味啫 ﹗打冷舖主菜唔係雞,由何來大量又靚又香既雞油喎。十幾年前係大埔墟北京桌球城隔離華香雞,招牌白切雞遠近馳明架 ﹗好懷念佢地既雞油豆苗、雞油白菜仔、雞油菜芯呢 ﹗雞味香濃又勁有鑊氣,從此愛上雞油配時蔬喇 ﹗

椒絲腐乳生菜
咸菜豬肚湯
果皮蒸泥鯭
雞油炒豆苗
2013-05-23
45 分鐘 (外賣送餐)
椒絲腐乳生菜
椒絲腐乳通菜炒牛肉