2016-10-31 158 瀏覽
之前去名古屋嘅時候食個麦笑,都幾好食,近來聽聞佢哋集團喺香港開咗分店,係海外既嘅第一間分店,個名叫神豚,上星期二就約咗特別鍾意食拉麵嘅男朋友一齊去試吓。神豚位置係第三街,係個新樓盤縉城峰後面,環境都算清幽,附近仲有好多咪錶泊車位,近地鐵站,幾方便。鋪頭細細,同一般拉麵店一樣,都係大概八九張枱左右,全間鋪頭都用木製傢私,連餐牌都係木製嘅,坐得幾舒服幾relax。濃厚鹽味豬骨拉麵$95呢度嘅湯都幾濃幾creamy,好飽肚,除咗特色嘅豬骨同埋鹽味之外,仲食到都幾濃烈嘅筍味,令到成個湯同平時食開嘅豬骨唔同,叉燒大塊得黎仲用火燒過,食落比較香,小小脆幾有層次,呢個我哋揀咗波紋面,食落較煙韌有口感,自家手打嘅波紋面浸耐左都唔會話太林,幾夾個鹽味。辛辣味噌豬骨拉麵$98店員話只要你唔係完全唔食得辣,呢個面絕對唔會構成問題,見佢咁講,我就膽粗粗食我人生中第一次辣拉麵,又真係OK唔係好覺辣喎!反而啲味噌肉碎加左少少辣,識落更加惹味,唔會得個咸字。同鹽味湯底係兩個唔同嘅感覺,一個比較有大海清新嘅鹹味,而味噌湯底就有黃豆濃郁嘅味道。炸雞$40炸皮夠薄,放左好耐都唔會變淋,非常抵讚!裏面嘅雞肉仲係嫩滑,而且炸

濃厚鹽味豬骨拉麵$95

辛辣味噌豬骨拉麵$98

炸雞$40
炸皮夠薄,放左好耐都唔會變淋,非常抵讚!裏面嘅雞肉仲係嫩滑,而且炸皮同雞肉唔會分開,味道夠,加檸檬汁可以去肥膩感,一碟有四大舊,但係都幾好食,所以唔係好夠皮。
連隻杯都係made in Japan,山長水遠運過黎,老闆都幾重視香港嘅呢一間分店喎。

午市睇嚟係做學生生意為主。
2016-10-25
  • 辛辣味噌豬骨拉麵