2024-01-21 46 瀏覽
星期六日唔想同人哋迫上深圳,其實嚟黃埔食烤魚都非常之性價比高。這裏有不辣之選,烤魚$318的魚肉是比較結實,有咬口,又有質感。我們選擇用蒜香,又有酸菜,最喜歡佢烤魚下面再加埋啲蓮藕,蔬菜,金針菇。除咗烤魚之外,我特別喜歡這裏的生蠔,滿滿的蒜蓉覆蓋住,入面整得非常之多汁。牛肉串非常有街頭風味,上面很香香草味。糍粑一定要試吓,因為入面有熱辣辣的黑糖汁,又香又甜又脆。一碟仲有六件,大家一齊share。重點推介是兩杯茶飲,這裏的茶飲非常之多選擇,我們一杯叫了楊枝甘露,原來入面是芒果沙冰,配上粒粒椰果,非常解渴。另一杯是茉莉奶綠,呢一杯冇咁邪惡,入口順滑,淡淡茶香。最勁嘅呢度係有齊晒一次性手套,厚厚的濕紙巾,仲有圍裙,非常之有返深圳的感覺。

牛肉串非常有街頭風味,上面很香香草味。

另一杯是茉莉奶綠,呢一杯冇咁邪惡,入口順滑,淡淡茶香。