2017-06-26
黑色星期一要食個好d既lunch令一星期既開始美好d😛 甘岩今日有新同事番工,大家就決定去飲個靚茶,最後去左星光行潮庭,對住海景同鐘樓食左個優閒lunch☺️可能係weekday既關係,lunch time都無爆場,仲有少少吉枱,不過如果一team十幾人去,就建議打去book枱,始終大枱唔算多。除左點心,亦有唔少潮小食選擇。叫左我既最愛既鮮竹卷,味道偏淡少少,但皮薄多料。後面既金錢肚就好入味,忟得好林,仲有少少蘿蔔墊底,唔錯。鮮蝦腸粉,每條腸粉有三隻蝦,十分足料。蝦亦好彈牙。叫左蝦餃、粉果、奶皇包等等,餃類點心都算薄皮,餡料亦多。奶皇包唔會太甜,仲流心嫁添,推介!個人唔太喜歡食秋葵,唔中意滑生生既口感,同埋呢個秋葵味道都偏淡。燒賣係值得一食既!入面豬肉唔會太肥,面仲有原粉蝦,味道唔錯。食完野,由於呢間係潮州餐廳,會有功天茶☕️提供俾客人消濟。但功夫茶味道有少少怪,酸酸地又苦苦地,而且飲完味道會殘留係口腔都唔短時間。總括而言,潮庭既食物質素係唔錯既,價錢雖然唔平但勝在足料,間唔中去食一次都係一個唔錯既選擇👍🏻
除左點心,亦有唔少潮小食選擇。
鮮蝦腸粉,每條腸粉有三隻蝦,十分足料。蝦亦好彈牙。