2011-12-14 433 瀏覽
一大棚教會友人行山,路線係元荃古道,由荃灣出發行到去深井,條路唔難行,有幾段望住成個荃灣區、青馬大橋……,景觀幾正,到達之後食埋午餐先散水,不過,有部分人唔係行開山,令到整隊人嘅前進速度比預期慢,所以就由原本食晏變咗飲下午茶,都無所謂嘅,係捱吓肚餓啫!深井有好多食燒鵝名店,不過,揀咗「嘉韻」係因為佢啲燒鵝都唔錯,而且,佢本身係間酒樓,可以晌度叫多啲點心食,選擇多啲,難怪我哋大概3:00pm去到,都仲有好多茶客嚟嘆茶食點心。大家都實在太肚餓,落單叫半隻燒鵝先($188),然後先再慢慢剔點心。燒鵝一入門口已見到專整燒鵝個廚房,大大座「太空爐」,燒鵝不停做,不停有新鮮靚燒鵝出,所以,我哋碟燒鵝一上枱,甘香撲鼻,油潤光澤,皮脆肉嫩相信都係基本喇,而且隻鵝唔太肥,唔使擔心一口咬落成層皮下脂肪大肥膏。仲有,鵝油鵝汁亦係撈飯佳品,雖然可能膽固醇會高啲,但少吃多滋味,偶爾食啲,無事嘅! 點心因為依餐有啲專誠嚟食燒鵝,點心變得有啲其次,所以,都係各人隨心點,剔吓剔吓結果都叫咗成枱嘢,有香煎蝦米腸、特色流沙包、煎釀虎皮尖椒、蟹籽燒賣皇、泰式酸辣鳳爪、海蜇燻蹄、胡椒豬肚、特長春卷、薑蔥牛柏葉、千層馬拉糕、嘉
,都無所謂嘅,係捱吓肚餓啫!

燒鵝

點心
因為依餐有啲專誠嚟食燒鵝,點心變得有啲其次,所以,都係各人隨心點,剔吓剔吓結果都叫咗成枱嘢,有香煎蝦米腸、特色流沙包、煎釀虎皮尖椒、蟹籽燒賣皇、泰式酸辣鳳爪、海蜇燻蹄、胡椒豬肚、特長春卷、薑蔥牛柏葉、千層馬拉糕、嘉韻蝦餃皇、潮州蒸粉粿、順德鯪魚球、鮮竹牛肉球、醬汁蒸鳳爪,加多碟乾燒伊麵墊底。基本上,無論點心抑或小食,都唔算有咩驚喜,但師傅手功紮實,質素穩當,無咩差池。好似特色流沙包,鹹蛋黃流沙餡,甘香滑溜;泰式酸辣鳳爪,酸辣醒胃,鳳爪爽彈;胡椒豬肚,豬肚無燥味,胡椒香辣;乾燒伊麵也炒得乾身,唔會一碟都係油。一大班人,傾吓食吓,食到人哋熄燈落場,我哋先捨得走,哈哈

香煎蝦米腸
胡椒豬肚
特長春卷
乾燒伊麵
食到人哋熄燈落場
10 分鐘 (堂食)
特色流沙包
泰式酸辣鳳爪