2022-06-07 613 瀏覽
今天早上順利完成公事, 到了十一時左右決定到佐敦附近飲茶食點心作午餐 。之後搵到在 莊士倫敦廣場11樓有一間叫新新酒家所以決定上去朝聖 因為一行二人所以比較容易攞枱 ,坐低後嗌了一壺普洱漱漱口 ,之後就開始揀選心水點心,因點心價錢大眾化所以毫不猶豫之下一口氣簡單剔了六款點心。 飲茶首選必定是蝦餃 一籠四粒,蝦餃皮晶瑩剔透而蝦嘅份量亦相當多入口彈牙配上一碟辣油 簡直是絕配, 瑤柱帶子菜苗餃 入口非常清新 ,好食煎炸的我仲叫咗一碟 香煎腐皮卷配上喼汁 ,春風得意腸 其實等於炸兩 ,油炸鬼內還釀了蝦膠 ,上枱時 油炸鬼表面還是脆卜卜的 。金沙浸魚肚亦非常入味淡淡的鹹蛋黃令人沒有任何罪惡感, 最後還叫了一點 白芍 菜心為一個均衡飲食午餐作句號。 之後我還發覺 酒樓的晚市套餐亦非常吸引,有幾乎失傳的傳統美食例如金錢雞 蝦多士等等 ,還有一些自由配搭的 套餐包括龍蝦伊麵 蒸鮑魚等 非常吸引,又有一個藉口可以約一班朋友上來大吃一餐。
2022-06-04