2011-08-12 5 瀏覽
難得同妹妹周圍行尖沙咀.行唔夠一陣, 妹妹又嚷住肚餓要吃東西.冇計可施之下, 行過糖朝就入去吃個中式甜品吧.先叫左個養顏滋補既湘蓮子鮮紅祖燉雪蛤膏上枱時原盅熱辣辣,份量唔係好多,細細盅; 雪蛤份量不小,不過好甜, 甜得來味道有點假.不過食完成個人都好潤好暖.妹妹點了: 寶島珍珠鮮百合冰凍豆腐花一上枱真係嚇親,豆腐花出面加上乾冰冰鎮住來食, 真係透心涼. 不過佢個豆腐花唔知係侍應唔記得上糖醬定根本係淡口食, 上枱時冇糖水跟, 食一口簡直淡到無味, 頂唔順叫侍應攞左碗糖水先食到. 面頭有珍珠,食落都唔錯,不過睇名好似好巴閉好特別, 其實食落只不過係豆腐花加左d珍珠係面. 不過還好豆腐花算幼滑.妹妹肚餓仲叫左:紅油菜肉雲吞這個真的是不錯的說. 皮好軟滑又薄,內裡既菜肉比例適中;雖然成碟紅色好似好辣, 不過食落尚可接受,又唔係好辣wor.白灼魚皮不錯, 大塊夠爽口, 份量都幾多. 不過微辣, 但尚可接受. 但係價錢幾貴白灼豬腰潤豬腰跟百潤各佔6-7片, 其實都幾少. 不過豬腰好大塊, 又爽有咬感, 味道好濃好鮮; 而豬潤仲係一大驚喜!! 我本身唔太中意食好泌好粉既潤, 所以係街好難食到得我歡心
難得同妹妹周圍行尖沙咀.
行唔夠一陣, 妹妹又嚷住肚餓要吃東西.
冇計可施之下, 行過糖朝就入去吃個中式甜品吧.

先叫左個養顏滋補既湘蓮子鮮紅祖燉雪蛤膏

妹妹點了: 寶島珍珠鮮百合冰凍豆腐花

妹妹肚餓仲叫左:
紅油菜肉雲吞

白灼魚皮

白灼豬腰潤
豬腰跟百潤各佔6-7片, 其實都幾少. 不過豬腰好大塊, 又爽有咬感, 味道好濃好鮮; 而豬潤仲係一大驚喜!! 我本身唔太中意食好泌好粉既潤, 所以係街好難食到得我歡心既豬潤. 但係呢間既豬潤真係好好食, 佢灼到剛剛熟, 但又唔會生, 完全冇鞋既感覺, 好嫩好鮮味.

椰汁鮮果腸粉
擺到明扮腸粉, 以椰汁大菜做成既腸粉好清新, 配2種醬汁 - 芒果汁跟士多啤梨汁. 食落士多啤梨汁好match好搶, 十分好食!!芒果汁都好, 不過冇士多啤梨咁突出. 生果都好新鮮, 芒果肉有好多, 唔會好酸.

糖不甩
呢個足有4粒糯米團子, 大小適中, 唔會好膩好滯. 甜度適中, 唔中意食甜野既人就啱哂.

食物既水準都幾不錯.
下次想去試埋佢既點心同食多次豬腰潤!!!!
  • 白灼豬腰潤