2015-11-19
約了朋友飲茶,此酒樓新開,發現超扺食,環境光猛衛生有氣派,而且多添一份濃濃街坊人情味。鳳爪排骨飯,小小沙煲上,有煲仔飯風味,鳳爪排骨夠林入味,侍應加的甜豉油又咸甜得宜,加小小己夠吊味。咸水角,熱噴噴上,証明新鮮炸起,顏色淺淺金黃,証明不是萬年油,裡面東菇有咬口有鮮菇味,感覺健康得多。蝦餃,超大粒彈牙新鮮原隻蝦,一籠4粒,正。燒賣,大大粒,肉味新鮮無肉腥味,上面多多精緻蝦子,一籠4粒,比平常酒樓的高身大粒,絕對抵食好食。瑤柱哈蜊菜苗餃,是酒樓特別推介,的確入口鮮甜無比,每隻至少一粒彈牙鮮嫩哈蜊,菜苗上等無渣, 也食到瑤柱,絕無欺塲。侍應上點心時,我朋友末到,侍應細心特意拿來點心蓋及小沙煲蓋來保溫,甚至話可以一會兒替我更換熱的給我,今時今日咁嘅態度令人感動,真係不單食物超班,侍應也超班,我下次要來試下晚飯
蝦餃,超大粒彈牙新鮮原隻蝦,一籠4粒,正。