2021-04-26 2444 瀏覽
知道中環娛樂行新開咗間好優雅嘅點心茶館「福和雍」今日碰碰運氣試吓訂位,好彩哋有位喎 😚踏入茶館恍如置身五、六十年代嘅香港有錢人高尚大宅內,茶館以中式青花瓷嘅藍白色做主導,套用在咭片、餐牌、茶壺、茶杯、口罩紙套上,再配襯大量綠色植物,風雅。從網上資料知道茶館是為了傳承當年「洋行買辦」嘅文化精神,透過高品質茶葉再配上傳統點心,為客人帶來優雅茶藝體驗。茶館提供十款高級茶葉選擇,當中有經常飲用嘅黑茶、紅茶、白茶及烏龍茶。而最頂級係大吉嶺紅茶始祖,產自福建武夷山嘅正山小種 $120/位,所以一定要用時間細心去品嚐 🍵。茶館所有點心都由前福臨門老師傅,國福樓點心部主管黃志生師傅親自主理。 而我哋今日叫咗⋯⋯⋯⋯燒賣 $48鳳眼餃 $48鹹水角 $48雞絲蝦春卷 $48北菇棉花雞 $68蛋黃千層糕 $68每件有一小片冬菇在面,內𥚃不單止有蝦、豬肉,更有肥豬肉粒,非常傳統、精緻、好味。帶子鋪面,餃子造成眼睛形狀,貼題「鳳眼」𥚃面有豆苗及蝦肉,帶子新鮮,豆苗多過蝦肉好多,但反覺清爽,喜歡。鹹水角、春卷初上檯時,熱辣非常,鬆脆但毫無油膩感覺,與友人一邊食一邊吹水,差不多過了一句鐘,兩款炸物依然可以保持脆口

燒賣 $48
鳳眼餃 $48
鹹水角 $48
雞絲蝦春卷 $48
北菇棉花雞 $68
蛋黃千層糕 $68

鹹水角、春卷初上檯時,熱辣非常,鬆脆但毫無油膩感覺,與友人一邊食一邊吹水,差不多過了一句鐘,兩款炸物依然可以保持脆口,卷皮沒有變軟或出油 👍🏼👍🏼👍🏼。鹹水角餡料,味道精準,不偏鹹,角皮軟糯,𣈱快。

兩者都屬於中點,魚肚起碼有五,六件,好像食極都唔完,足料 👍🏼。

芝麻,腰果,欖仁,蛋黃加上師傅上乘嘅功夫,就變成呢個千層糕,微甜有蛋香,同春卷一樣,就算過了成個鐘,入口依然鬆軟,沒有冷冰冰感覺,回味。

環境真寬敞,樓底高,舒服,但食物價錢偏貴,始終呢度係都中環 😔 茶館座位大約 80左右,女洗手間只有一格,而且係屬於商場,所以如果女仕有需要就要預等候時間⋯⋯⋯⋯

2021-04-25
  • 鳳眼餃