餐廳: 亞南雞煲
資訊:

2024-09-07 371 瀏覽
雞煲應該是不少人之至愛美食之一, 因為吃完雞件就可吃火鍋,  有點一舉兩得~ 這晚我們點了一個大煲及一個小煲, 其中一煲更選用新鮮雞, 肉質果然有彈性!點好菜後, 先來飲品降溫, 咸檸七、菠蘿冰、凍檸茶, 還有涼茶例如薏米水、海底椰等, 每杯都是$33, 都幾大杯!這晚既有雞煲, 又有小食, 超級滿足!  例如冰鎮墨魚鬚 $65, 辣度適中, 墨魚鬚爽口.  尖椒皮蛋$52及手拍青瓜亦是十分受歡迎.  兩款的辣度及爽脆度是佐酒好物!我被脆皮牛腩$88深深迷住了, 第一次品嚐到這款美食, 粉漿薄脆, 吃起來不油膩, 牛坑腩肉質依然嫩滑, 非常美味!  怎麼還未入正題…雞煲呢? 沒錯!! 只因小食都好吸引又好味! 椒鹽鮑魚 $336, 每隻都好大隻、肥美厚肉, 外層鬆脆, 肉軟稔.亞南雞煲有大約15款雞煲, 認真選擇困難! 好不容易才選出兩款雞煲.  先分享冬瓜瑤柱花甲雞煲(大=一隻) $628, 以新鮮雞做食材, 咬起來真的彈牙, 花甲鮮甜又大得誇張, 加入瑤柱及火腿, 這湯甜度可想而知~吃過雞件, 放入老闆推介的野生竹笙 $118, 嘩! 好大條! 處理得非常好, 一滾起便可吃, 爽口
手拍青瓜, 尖椒皮蛋

冰鎮墨魚
脆皮牛腩
椒鹽鮑魚
冬瓜瑤柱花甲煲
吃過雞件, 放入老闆推介的野生竹笙 $118, 嘩! 好大條! 處理得非常好, 一滾起便可吃, 爽口也~
另一款是花膠雞煲(細=半隻) $308, 是半隻肥美的三黃雞! 啖啖肉, 醬汁是微辣(可以選辣度的), 吃起來就好惹味. 再加入刺身級日本帶子 $224(七隻), 煮至半生熟就夠, 否則就浪費了 ‘刺身級’~   而每煲都有雞雜, 例如雞腎、雞心、雞腸等.
花膠雞煲(另加帶子)
額外點了手切極品肥牛(大) $318, 屬於安格斯頂級牛小排, 雖然小貴, 但真的很高質! 無論放入辣雞煲抑或鮮甜的花甲煲同樣滋味~
手切極品肥牛

手拍青瓜, 尖椒皮蛋
冰鎮墨魚
脆皮牛腩
冬瓜瑤柱花甲煲
花膠雞煲(另加帶子)
手切極品肥牛
  • 冰鎮墨魚鬚