2019-09-30
點心無乜人未食過?不過今日試左一間精緻、骨子又特別嘅餐廳,好值得介紹比大家👍🏻旺角雅蘭中心二樓嘅「點心廊」,來頭不小,聽講廚師係來自大酒店嘅總廚,出品自然有保證,我當然要先試為快😬不過佢開11:30,如果要嘆早茶就要留意一下,我地一早來到,仲坐到卡位,無得頂,不過其實其他座位都坐得好舒服,裝修設計唔錯架👍🏻好細微的地方都十分注重,一杯一碟,器具,點心紙,都十分講究🤗服務員細心殷勤,先替我們奉上茶水,連小小的水漬也即時清理,十分講究👍🏻研究完餐牌之後,很多點心也想吃,一時間不知如何選擇,這個六式點心拼盤$198,正合我意,有六款精美的點心!包括:金箔墨汁蟹粉鮮蝦餃、海膽鳳眼餃、原隻鮑魚雞粒酥、黃金啤梨鹹水角、黑白芝麻流心煎堆仔和一口燕窩蛋撻,每一款都非常精緻,別出心裁,既保存了傳統點心的精髓,亦加入創意元素,色香味全😍特別喜歡這個金箔墨汁蟹粉鮮蝦餃,將鮮蝦餃加入墨魚汁蒸煮而成,再掃上金箔,特別矜貴而且美味,盡顯心思😍還有這個黃金啤梨鹹水角,造型神似🍐,入口酥香甘軟,而且大小適中,一啖一個,正!沙薑北菇蒸滑雞飯,切成粗粒的沙薑,配上真真正正的滑雞,加上適量甜豉油,放在石鍋內,完美的配搭,晶
特別喜歡這個金箔墨汁蟹粉鮮蝦餃,將鮮蝦餃加入墨魚汁蒸煮而成,再掃上金箔,特別矜貴而且美味,盡顯心思😍 還有這個黃金啤梨鹹水角,造型神似🍐,入口酥香甘軟,而且大小適中,一啖一個,正! 沙薑北菇蒸滑雞飯,切成粗粒的沙薑,配上真真正正的滑雞,加上適量甜豉油,放在石鍋內,完美的配搭,晶瑩的米飯吸收了以上的精華,每一口都是滋味啊👍🏻 到離去的時候,已經全院滿座,正所謂有麝自然香,有料即係有料,無得呃嘅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️