2018-03-15 377 瀏覽
有個舊同學最近轉左份新工,佢番深水埗,我番尖沙咀,咁咪諗住搵個中間點食餐DINNER咁囉。所以最後就揀左去太子食,順便去附近花園街打個白鴿轉。放工搭MTR,一陣就到太子,我地行陣街都開始覺得餓。見附近有間野叫<有囍>就同我朋友講..「喂,你轉工換左個新既工作環境都係有喜WO,不如就食呢間應下景!」係諗住講下笑既情況下就去試下<有囍>睇下係咪真係有驚喜。坐底先知道<有囍>係一間幾特別主打星、馬、泰FUSION菜既餐廳,完全滿足到一D想一次過試盡東南亞美食既人。BTW,美女廚房食左先至講啦,渠頭。我同我舊同學都係海鮮控,一黎就點佢個星加坡麥皮蝦同泰式燒鱔試試。嘩,真係頂佢個制,唔係宣傳都唔係講笑,個鱔仲燒得好食過日本鰻魚、肥美多汁。有接近入口即溶既感覺,配上特色自家醬汁令人認真開胃。跟住好快就到一碟淨係賣相都屈你機既星加坡麥皮蝦。我同我舊同學都當堂嘩左聲,因為真係無諗過咁大碟。(睇圖睇真相,絕非誇張)。充滿麥皮既蝦蝦,食落就知甘香!蝦肉經油炸入口爽脆,加上外層鋪滿金黃既麥皮,一次過有兩種爆爽既口感。都係果句,食啦渠頭! 一開頭驚唔夠飽仲叫多左
所以最後就揀左去太子食,順便去附近花園街打個白鴿轉。

係諗住講下笑既情況下就去試下<有囍>睇下係咪真係有驚喜。

BTW,美女廚房食左先至講啦,渠頭。
泰式燒鱔
有接近入口即溶既感覺,配上特色自家醬汁令人認真開胃。
星加坡麥皮蝦
星加坡麥皮蝦
跟住好快就到一碟淨係賣相都屈你機既星加坡麥皮蝦。
我同我舊同學都當堂嘩左聲,因為真係無諗過咁大碟。
(睇圖睇真相,絕非誇張)。充滿麥皮既蝦蝦,食落就知甘香!
都係果句,食啦渠頭!
一開頭驚唔夠飽仲叫多左個泰式辣肉碎炒飯同埋馬拉盞炒菜苗,由於焦點落曬係果兩味海鮮到....
所以都唔食得太多。同一般既泰式炒飯炒菜差唔多,沒太大驚喜。
最後,星加坡麥皮同蝦泰式燒鱔強力推薦,絕對係爆LIKE之選。

真係平生不試此佳餚,便稱食神也枉然。
2018-02-07