2016-11-09 4654 瀏覽
同朋友去銅鑼灣開飯 , 先知紐約客向銅鑼灣開左分店! 地點好方便, 就向SOGO隔離其實之前有去過荃灣的紐約客分店, 環境氣氛都唔錯, 上次係食套餐, 今次黎到發現多左好多新菜式, 似乎menu有keep 住update! 店裡環境同荃灣差不多, 同樣充滿美式風情~ 店裡更有售手工啤酒~朋友點左一枝黃色招紙的, 偷飲一啖, 入口帶甜, 過喉帶苦, 麥味都幾重!一望原來也有 8%酒精的貪新鮮的我當然要試D上次冇試過的 XD首先黎一杯芥末柚子梳打(HK$42) , 見到'芥末"馬上想試, 因為本人是芥末控~~! 杯野幾大杯, 飲落芥末味不算太重, 所以唔會好奇怪平時的柚子梳打都好甜, 反而呢杯冇, 可能有芥末中和返然後看到朋友點的荔枝玫瑰冰沙 (HK$48), 嘩...好靚呀!!! 即刻試左啖, 有荔枝的清甜仲有淡淡的玫瑰香味, 我唸係女仔都中意呢杯飲品頭盤有脆炸芝士(HK$58)幾欣賞這個炸芝士的, 除了炸得脆, 裡面的芝士不會太杰一舊舊, 偏液體狀, 食落幾滑同埋感覺冇咁"漏" 配上松露醬食更是一流!燒焗豬手件 (HK$88)豬手已切片, 方便進食, 肉質都幾軟熟~ 沾醬更好食!再黎有

keep 住update!
店裡環境同荃灣差不多, 同樣充滿美式風情~
貪新鮮的我當然要試D上次冇試過的 XD
杯野幾大杯, 飲落芥末味不算太重, 所以唔會好奇怪
平時的柚子梳打都好甜, 反而呢杯冇, 可能有芥末中和返
芥末柚子梳打
荔枝玫瑰梳打
頭盤有脆炸芝士(HK$58)
配上松露醬食更是一流!
脆炸芝士
燒焗豬手件 (HK$88)
豬手已切片, 方便進食, 肉質都幾軟熟~ 沾醬更好食!
再黎有燒安格斯牛肉串
燒安格斯牛肉串

牛肉燒得剛好, 不生也不熟! 配上3款醬汁食別有一番風味, 個人最喜歡淡黃色的醬汁, 和牛肉很夾~
美國招牌啤酒烤雞 (HK$173)
果然係招牌菜~ 雞肉完全吸收了啤酒的味道, 也很嫩滑! 以前食過其他餐廳的, 感覺"啤酒"二字只是裝飾用,  而呢度的真係有酒味架~!
 另外仲可以配埋印度烤餅 , 包住雞肉什菜一齊食~
美國招牌啤酒烤雞
迷你漢堡拼盤
一次過滿足晒4 個願望的拼盤: 有牛肉, 雞肉, 豬肉同帶子
全部都係燒過, 食落特別香口! 個牛肉係手打的, 口感好好, 推介! (仲有脆炸厚薯條~
迷你漢堡拼盤
最後重頭戲來了 - 血色瑪莉的代表作 , 吸晴度極高的菜式! 大家都搶住同佢影相呃like
血色瑪莉的代表作
初看有點像現在很流行果種上面放食物下面放飲品的手拿杯 XD
呢杯野飲品部份當然是血色瑪莉, 值得一讚的是, 這裡調的沒有很嗆喉的感覺, 酒味不過重, 反而帶有清甜鮮茄味, 個人幾喜歡的, 非常易入口, 飲落好fresh! (P.S. 本人平時好憎飲蕃茄汁, 都覺得呢杯野OK! )
上面插滿了燒到好香的蔬菜,海鮮,香腸同迷你漢堡等小食 , 非常適合一班人SHARE, 睇得又食得 , 強推!

新菜色確實帶來不少驚喜! 整體黎講呢度FIT 晒一班人黎gathering, 運境氣氛好, 加上食物本身好適合多人分享 , 多D人黎先可以試多幾款特式食品!
2016-11-08
芥末柚子梳打