2023-05-22
今日去到灣仔附近搵好野食,心血來潮想食下雞煲,但係己經食過幾煲味道湯底都差唔多,想試下啲新啲嘅雞煲!經過朋友介紹之下認識咗呢一間”尚上下夏”火鍋2.8既雞煲火鍋冰室,位置喺灣仔譚臣道1號地下,地鐵站b1出口最近,喺巷仔最角尾位置!到時想去唔識可以問我❤️想講下今次呢個雞煲都幾有驚喜!同出面嗰啲有分別!第一呢度叫煲雞可以食雞髀同雞胸肉,全部都係肉都得唔一定要有雞骨!呢個真係好驚喜亦都未食過冇骨嘅雞煲真係第一次!另外雞煲都有幾個唔同嘅叫法,除咗雞胸雞髀肉,仲有麻辣雞煲辣度有幾級可以畀大家揀!我就揀一個比較bb既,因為唔係好食得辣!但係味道都係非常之好食!一個雞髀拼雞胸半份只係$188!直係食雞肉都可以食到半飽狀態哈哈!芫茜配上紫洋蔥再加上適當嘅調味、完全唔需要落配料已經可以食到好濃沃嘅極雞煲!配料再叫咗一個鵝腸、牛骨髓、皇帝菜、茼蒿、千葉冰豆腐鬼馬墨魚滑,同一個最特別嘅蝦膠釀鮮冬菇,全部配料配上特製龍蝦湯餚製!非常鮮香美味!火鍋當然要加罐加多寶涼茶,中和飽肚感同埋熱氣嘅感覺!
煲,但係己經食過幾煲味道湯底都差唔多,想試下
啲新啲嘅雞煲!經過朋友介紹之下認識咗呢一間
”尚上下夏”火鍋2.8既雞煲火鍋冰室,位置喺灣仔譚
臣道1號地下,地鐵站b1出口最近,喺巷仔最角尾
位置!到時想去唔識可以問我❤️
想講下今次呢個雞煲都幾有驚喜!同出面嗰啲有分
別!第一呢度叫煲雞可以食雞髀同雞胸肉,全部都
係肉都得唔一定要有雞骨!呢個真係好驚喜亦都未
一個雞髀拼雞胸半份只係$188!直係食雞肉都可
以食到半飽狀態哈哈!芫茜配上紫洋蔥再加上適當
嘅調味、完全唔需要落配料已經可以食到好濃沃嘅極雞煲!