2025-01-26 519 瀏覽
日本體驗過鐵板燒人均一千都係得主菜一塊牛扒,幾鍾意香港鐵板燒套餐組合豐富啲,由魚生開始去到海鮮同牛都有齊,感覺開心好多。自家製醬汁煮南非鮑魚好入味,柔軟有彈性,加少少京蔥絲好香。池魚、鯛魚同吞拿魚新鮮厚切,作為前菜水準好高。金鎗魚腩手卷估唔到係放左係最中餅上面,一咬唇上就沾滿咗淡雪鹽,混合幼滑嘅吞拿魚蓉同鬆脆嘅餅底,口感同味道都好豐富。海鮮茶碗蒸水潤嫩滑,大量蟹肉令成個茶碗蒸好鮮。季節吸物好清甜,大蜆大隻飽滿,清一清味蕾。野生生猛龍蝦見住佢由水缸撈出嚟生劏,新鮮到不得了,鮮甜幼嫩。 師傅仲將蝦膏炒成醬汁,龍蝦肉沾上天然甘香嘅蝦油,每一啖都好珍而重之。香煎鵝肝可以話係我近年食過最好食嘅煎鵝肝,完全唔會過火或者有粉感,幼滑creamy,醬汁都恰到好處唔會太酸。美國頂級牛柳可以一次過試晒薄燒同厚燒,各有千秋。 牛肉薄燒包住大量香蔥同炸蒜好香口,厚燒加少少黑椒同炸蒜提味,牛味好濃。煙肉香蒜炒飯鑊氣十足,蛋香、煙肉、炸蔥同香蔥嘅香氣交融,簡單美味。

自家製醬汁煮南非鮑魚好入味,柔軟有彈性,加少少京蔥絲好香。

池魚、鯛魚同吞拿魚新鮮厚切,作為前菜水準好高。

海鮮茶碗蒸水潤嫩滑,大量蟹肉令成個茶碗蒸好鮮。

季節吸物好清甜,大蜆大隻飽滿,清一清味蕾。