2013-08-16 1162 瀏覽
朋友知我喜歡食魚,就話帶我去食特別野。所以我都帶支清酒去睇睇,會唔會有d驚喜先!大吟釀配龍躉天麻龍躉骨湯有濃濃的天麻味道,也帶有一點點甘!朋友講我成日頭痛,飲這湯最好了古法蒸不見天,不見天就是龍躉下巴。這一碟需要多少條龍躉呢?不管了吃了再算!可能是不見天日的關係,肉是十分之滑,但肉就比較小了。不過送酒是十分不錯。食龍躉點可以唔食皮?它可以蒸及椒鹽,我們要了椒鹽炸因為平時小見。龍躉皮夠厚,膠質超多!好似食燒年糕的口感,女士一定要食下。食左好似成個人充滿骨膠原咁 香口的菜式和清酒十分配合。清酒把油膩去除令魚味出返來!十分之好!不過真的十分膩,食幾塊已經好飽了!
大吟釀配龍躉
天麻龍躉骨湯
古法蒸不見天
椒鹽龍躉皮
題外話/補充資料: 有好多未食過的龍躉位置,有機會要試下哩d菜式呢。
椒鹽龍躉皮