2012-01-15
近日周圍食拉麵實情係有一日座車經過呢間野門口, 見到排隊排到轉晒灣咁番屋企摷下先知完來係新開拉麵舖, 即時觸動呀叔條為食筋, 又要去試下為左唔想排隊, 呀叔又特意選擇閒日中午來, 今日11:56黎到排第三, 12點開門入到店舖二話不說拎起張紙點了我今日的目標...魂當然係二話不說, 因為呀叔今日亦係一個人去, 店內環境唔多介紹, 都係細細間傳統日式拉麵店咁,店內唯一挑剔既係, 蒸汽不斷升起, 要黎穿起師傅面前塊布簾條鐵有倒汗水滴番落餐盤度日本師傅煮緊今日第一碗拉麵, 亦係呀叔碗拉麵五分鐘左右拉麵來了, 由於吧枱設計, 拉麵由師傅遞給我, 份外親切望落個湯底好似好油, 但係飲落又OK, 味道幾濃飲左淡湯後先食口淡溏心蛋,係幾好味蛋黃又剛好, 叉燒有肉有肥有層次值得一讚, 而大塊紫菜亦令呀叔有滿足感覺唔駛十分鐘已經食晒成個麵埋飲湯, 但係個湯底對住呀叔黎講比較鹹真係飲唔晒凡係用心做的食物都唔方差的, 這拉麵的確推薦但未到神級, 相信熱潮過後唔條人龍會短番
12點開門入到店舖二話不說拎起張紙點了我今日的目標...魂
當然係二話不說, 因為呀叔今日亦係一個人去,
店內環境唔多介紹, 都係細細間傳統日式拉麵店咁,
日本師傅煮緊今日第一碗拉麵, 亦係呀叔碗拉麵