2023-11-28
#20231126 📝📍 凱悅海南雞專門店 @kyatthainanchicken 元朗教育路130號安樂樓地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#無骨海南雞飯 #黃薑飯 $58💭 呢間野感覺係好街坊街里咁,好似有種親切既感覺🏠平時通常都會配油飯,呢度配黃薑飯幾特別,啲飯有陣椰汁味,米粒煮得飽滿但又粒粒分明,煙煙韌韌咁,個雞好滑同埋塊雞皮好薄,無骨勁方便🐔唔同平時配三色醬而配左薑蔥,一樣好味,🐷覺得隻雞本身都醃夠味,就咁食都得😎. 🥢 #紫菜湯💭 叫海南雞飯會跟個湯,一夾滿滿紫菜仲有啲豬肉好足料,有飯食有湯飲好滿足😌見佢menu仲有啲燉湯可以散叫都好似幾吸引咁,下次有機會試下先🤩.#咖喱牛腩飯 $57💭 係港式既味道🇭🇰啲牛腩多過啲配料真係好少見,牛腩就算有少少筋膜位都炆到勁淋身🐮個薯仔係煎香左先放落個咖喱汁度,少少爽口撈飯食感覺無咁種澱粉質,係有花過心思🥔咖喱汁唔辣,用尼撈飯一流,就算怕辣既朋友都可以試🍛.#香茅豬扒 $30💭 成塊基本上無肥膏位,但又唔會話好柴口,食得出係原先隻豬既軟熟🐖唔係瘋狂加鬆肉粉果隻淋,啲近骨位尤其好味,如果胃口好既朋友可以叫尼加餸😬. 🥢 #椰汁紅豆冰 +
元朗教育路130號安樂樓地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#無骨海南雞飯 #黃薑飯 $58
🥢 #紫菜湯
#咖喱牛腩飯 $57
#香茅豬扒 $30
🥢 #椰汁紅豆冰 +$12
🥢 #生薑柑桔蜜 #熱 +$5
💭 呢兩杯野飲都好似飯後甜品咁,啲椰汁直頭係椰汁糕果啲味,無被溝稀晒🥥配埋紅豆食真係陣陣東南風飄過尼🫘相反個柑桔蜜就好中式,有啲薑味暖下胃好warm🫚
#元朗美食 #🐷在元朗 #🐷_食