2024-12-17
喺朋友介紹之下,我哋嚟到呢間好有氣氛嘅餐廳,今次食嘅仲係Pirata 10週年全新登場限定餐牌,真係驚喜滿分!😍 吞拿魚他他 Tuna Tartare一上枱已經聞到清新嘅青蘋果香氣🍏,同吞拿魚嘅鮮味絕配!加埋酸酸甜甜嘅青蔥醬汁,每一啖都好開胃。🥰 係一個優雅又唔會太重嘅頭盤,perfect start!布袋芝士配高柏火腿及白桃 Burrata布袋芝士嘅質地超滑嫩,配上甜甜嘅白桃🍑,再加鹹香嘅火腿,三者味道層次分明但又好夾!🤤 簡單但高質,食到停唔到口~卡邦尼意大利燴飯 Risotto Carbonara呢道菜可以話係全晚嘅highlight!💯 用咗Acquerello米,煮到粒粒分明又帶奶油香😋,再加咗香濃蛋黃同煙韌嘅guanciale豬面頰肉🥓,每一口都係滿滿嘅愛❤️~超級滿足!烤豬頰肉配田園蔬菜及意式玉米粥 Pork Cheek豬頰肉炆到入口即化,完全冇半點油膩感~配搭住微甜嘅玉米粥同新鮮蔬菜🥕🥦,呢個組合令成道菜變得好平衡,食完都唔會覺得太heavy。👍朱古力慕斯 Chocolate Mousse甜品就係完美句號啦!🍫 用咗70%黑朱古力,唔會太甜但又保留住濃郁嘅朱古力香氣,配埋
吞拿魚他他 Tuna Tartare
布袋芝士配高柏火腿及白桃 Burrata
卡邦尼意大利燴飯 Risotto Carbonara
烤豬頰肉配田園蔬菜及意式玉米粥 Pork Cheek
朱古力慕斯 Chocolate Mousse
甜品就係完美句號啦!🍫 用咗70%黑朱古力,唔會太甜但又保留住濃郁嘅朱古力香氣,配埋脆脆嘅杏仁碎,口感豐富,真係一啖接一啖~😌
呢間餐廳無論係食物質素定係擺盤,都睇得出廚師對細節嘅追求!👏 強烈推薦比鍾意歎美食嘅朋友們,下次唔好錯過~💖
另外,12月內於 Pirata Group 旗下餐廳每消費一次可獲得1枚印花,並參與「Seas The Season」聖誕大抽獎,頭獎為馬爾代夫5日4夜之旅(2人同行,包來回機票、Hard Rock Hotel 及 Saii Maldives 各兩晚住宿)」參加次數無上限,消費次數越多,贏獎機會越高!
Pirate
地址
灣仔軒尼詩道239號30樓
#pirata十周年 #全新餐牌 #湾仔fusion料理 #圣诞大抽奖 #網紅餐廳 #香港美食 #灣仔約會 #香港旅游攻略 #香港 #香港生活 #小红书爆款美食 #灣仔美食 #拍拖日常 #美食探店 #香港打卡 #探店 #香港美食推荐 #約會推荐 #Datenight