2017-12-18
我提早一個星期前已經喺OpenRice預約尋晚去食自助餐,點知天氣話凍就凍,中午已經12-13°C。其實酒店餐廳都好好,前一日打嚟confirm嗰時都講咗天氣凍咗好多,而餐廳嗰到係全露天嘅,所以提醒我要著多d預寒衣物。講真,當日我真係有諗過去唔去好呢⁉但約咗咁耐,同埋嚟緊天氣都應該開始凍,所以都係照去啦。酒店大堂好華麗,有超巨型聖誕樹,添加不少氣氛。經職員指示後坐lift去到餐廳所在嘅11/F,咁啱有人結婚擺酒,行經去好似樹林隧道嘅時候有飲宴人仕影緊相。旁邊職員問我係咪嚟飲宴嘅,我話book咗位去露天池畔餐廳,佢嘅反應係好似未聽過呢間嘢,仲奇怪點解職員叫我上11/F,嗰刻我諗緊自己係入錯酒店定去錯層數呢?最後佢搵另一個資深侍應教我沿住泳池邊行過去。原來行到最入先係,門口位好窄,好隱蔽,不過穿過門口又另一個天地。餐廳會包普通餐飲,但要同侍應講,而唔洗自助,天氣咁凍我叫咗熱檸檬茶,飲幾啖佢就會幫你再加d新熱茶,亦問我會唔會唔夠熱,但由於天氣太凍,而且啱啱再沖嗰d 只可以叫暖茶,所以大約隔5分鐘已經凍晒。呢到另外仲可以選擇自費飲酒。自助餐仲會送一份雜鵝肝泡芙在場有個大燒烤爐,廚師會即場燒比大
酒店大堂好華麗,有超巨型聖誕樹,添加不少氣氛。
呢到另外仲可以選擇自費飲酒。
自助餐仲會送一份雜鵝肝泡芙
在場有個大燒烤爐,廚師會即場燒比大家食,夠晒新鮮,當中包括有澳洲和牛、牛仔骨、羊架、雞扒等,廚師仲好有心咁話我知喺爐旁邊有d整熱咗嘅碟,喺咁嘅天氣用真係一流
另外仲有多款美食,不能盡錄
甜品區整得好有心思,令人見到都想食返幾件,當然仲有我最鍾意嘅雪糕啦。
不過越食越凍,雖然已經喺有客人嘅枱隔離開咗好多暖爐,但我諗已經係10-11°C左右
所以都係頂唔順,開始流鼻水,手腳冰冷,唯有拿拿聲食完就走人啦。