2016-07-12
今次姐姐朋友又安排夏季聚会, 齊齊共16人, 要找間有 16人大枱, 星期天也接受訂位, 交通方便而又舒適的餐廳, 並不容易, 結果由食家姐姐她居住沙田, 提議大家去 沙田帝都酒店1樓的 帝玉庭 午茶. 由於是酒店內的餐廳, 設計較為高雅大方, 入門有間隔卡座, 大堂裝修美觀, 樓底較高, 比一般酒樓優靜,座位闊落, 侍應生又有禮. 為我們預備好的 16人枱, 夠舒適, 不錯. 侍應開茶及送來点心紙, 我們叫了很多傳統點心和麵食.茶壺也很有特式, 水滾茶靚, 大家飲多杯 首先是青芥茉雲耳, 用特式高脚碟盛載 , 雲耳爽口又健康, 青芥茉加添開胃. 接着是 潮州蒸粉粿, 一籠三件, 外皮晶瑩剔透, 帶点韧性, 餡料豐富, 粉皮有少粘牙.糯米卷, 糯米綿香帶点甜味, 口感軟, 內夾著點咸香蝦米, 比較傳統口味. 中間那卷用薄芋头包着, 左右兩卷用紫菜蓋上, 營造不同層次的口感.叉燒包: 夠熱, 包身很鬆軟, 叉燒餡多, 醬汁甜味適當, 口感好.蝦米煎腸粉: 腸粉薄滑. 有芝麻香味, 加点甜醬, 麻油, 頗好. 蔥油角 炸皮好入口, 內餡是瓜
茶壺也很有特式, 水滾茶靚, 大家飲多杯 首先是青芥茉雲耳, 用特式高脚碟盛載 , 雲耳爽口又健康, 青芥茉加添開胃. 接着是 潮州蒸粉粿, 一籠三件, 外皮晶瑩剔透, 帶点韧性, 餡料豐富, 粉皮有少粘牙. 糯米卷, 糯米綿香帶点甜味, 口感軟, 內夾著點咸香蝦米, 比較傳統口味. 中間那卷用薄芋头包着, 左右兩卷用紫菜蓋上, 營造不同層次的口感. 叉燒包: 夠熱, 包身很鬆軟, 叉燒餡多, 醬汁甜味適當, 口感好. 蝦米煎腸粉: 腸粉薄滑. 有芝麻香味, 加点甜醬, 麻油, 頗好. 蔥油角 炸皮好入口, 內餡是瓜粒, 冬菇粒, 不太油膩, 味道適當. 菠蘿奶皇飽, 賣相好, 入口一般品質. 鼓油皇炒腸粉, 配銀芽, 有好味的XO醬, 麻油, 芝麻, 夠滑及香口. 香滑芋茸包, 上枱夠熱, 包皮很鬆軟, 內芋茸餡多, 口感香滑. 鹹菜豬肚, 加點胡椒粉, 更惹味, 豬肚很爽稔, 鹹菜調味不太鹹, 適中. 乾炒肉絲炒面, 夠鑊氣.味道很好 松子瑤柱紅米, 此炒飯的用料組合很健康, 有營養價值, 入口也很特別, 不油膩. 各款點心皮薄餡靚, 上枱夠熱, 調味也及格.
茗茶每位 $20-, 比一般酒家貴, 以酒店中內餐廳計算是中规中矩. 有16人大枱是其優点.
設有停車場代客泊位, 但冇優惠價.