2018-10-10
今晚對正180度維港景食意式 fine dinner, 超浪漫的約會。餐廳氣氛及燈光都超浪漫, 光線好柔和下, 暗暗地, 影相有啲難度, 皮座位坐得舒服, 對住個咁靚既VIEW食飯, 零捨開胃。Notte 餐牌很簡單, 只係得呢個 fine dinner set ~ Antipasto , 5 course $588及 6 course $688, 你亦可以另加錢選擇埋 wine pairing。今晚我選了6 course, 不飲酒6 course $688/位1.Cold Start2.Hot start3.Daily Catch ~ fresh seasfood4.Soup5.Daily Pasta6.Main CourseDessertCold Start ~ 蜜瓜西班牙火腿拼蟹肉沙律**西班牙火腿脂肪比例少, 唔油膩, 亦唔太鹹口, 配蜜瓜吃, 鹹甜相交, 這個組合不嬲都係匹配。**蟹肉球有沙律醬及洋蔥粒, 香酸醒胃的starter, 可以當多士醬用嚟搽勁脆的法包, 好滋味。餐包仲有酥皮牛角包, 好鬆化。Hot start ~ 煎北海道帶子伴西班牙火腿、粟米溶及生菜King s
今晚我選了6 course, 不飲酒
5.Daily Pasta
6.Main Course
Dessert
Cold Start ~ 蜜瓜西班牙火腿拼蟹肉沙律
餐包仲有酥皮牛角包, 好鬆化。
King size 刺身級帶子, 底面煎得香香的, 切開呈現半透明狀態, 嫩口鲜美, 粟米溶以新鮮粟米打成糊狀, 用黎當沙律醬撈爽脆生菜食, 清爽香甜。
Daily Catch ~ 香煎Barramundi 伴時蔬
我完全食唔出係乜魚, 問服務員先知原來係澳洲出產的Barramundi, Barramundi? 唔識 -!-“” 上网check 先知原來系我地中國人叫既盲槽, Barramundi是澳洲土著語, 原來如此!
魚扒煎得金黃
若然你係重口味之人, 可以拈些以白酒、昆布、牛油煮成的醬汁伴食, 惹味好多, 不過.....我就當然走原味路線啦。
Barramundi 肉質細緻嬾滑, 煎香魚皮迫出魚油, 令魚扒更添油香, 仲含豐富的 Omega 3, 健康有益又美味 , 諗住買件嚟自己煎, 呢件 Barramundi 系急凍海產店買都要數十元/100g, 是上等魚品, 廚師只簡單灑上黑椒碎及小許海鹽吊出魚鮮, 配菜三色椒、洋蔥條及西豆角用煎魚油炒, 份外翠綠及香
Soup ~ 粟米忌廉湯
粟米湯除左加了少許olive oil, 忌廉及牛奶外, 還加了2條細細的脆口油條及粟米芯。
粟米湯內還有大量新鮮粟米, 啖湯只有粟米的清甜, 鹽都應該冇加, fresh and health, love it
Daily Pasta ~ 茄汁大蝦意
意粉實淨有咬口, 醬汁以蕃茄肉粒、香草、蒜粒、洋蔥粒等炒成, 仲好似加左少許龍蝦湯, 因為我食出有少少龍蝦膏甘香味, 略嫌味道太複雜, 個人鍾意比較單純的意粉醬。
Main Course ~ 香煎慢煮西班牙黑毛豬伴蘭度豆
西班牙黑毛豬出名肉汁豐富有肉味, 慢煮更能保持肉質嫩滑及豐富的肉汁, 我諗食家們都好清楚, 唔使我多介紹。Notte 的黑毛豬更有一個可取之處, 就係黑毛豬扒四邊帶有一層薄薄的肥肉, 慢煮後再香煎, 煎的嘅過程肥豬肉出了少許油, 令成件豬扒更香口, 拈少許濃燒汁可添鹹香食味。
蘭度豆即係我哋嘅扁豆, 有少許咬口的豆豆。
這片薄脆片甜甜地, 應該係紫薯片, 脆卜卜。
Dessert ~ Notte Tiramisu
除了咖啡酒CREAM及杏仁脆脆外, 還加添了香濃咖啡爽口啫哩粒, 又係另一個食法, 個人鍾意咖啡味重小少但輕甜的 Tiramisu, 呢個啱曬我胃口, 好正
NOTTE整體味道非常出色, 食材上乘, 服務又貼心, 佢地應我要求為我改左COLD STARTER, 咁靚既view, 6 courses 收$688, 合理!
溫馨提示 : 話明FINE DINNER, 閑閑地食你2-3粒鐘, 講求快的人book位前要留意了。