2010-08-02 157 瀏覽
晨早6.45am就去食早餐, 其中一個同伴因為好想食腸粉, 行下行下就入左這間茶樓我們3人到二樓就座, 眼見全部的顧客也是年長的一輩, 我們3個年青人就好似odd out左這間是一間舊式茶樓, 沖茶拎點心基本上都係自動波當然亦可以等阿姐推點心車或向她order點心不過只有2個阿姐, 她們非常忙碌, 都係自己動手吧!洗過餐具後我們隨即到下層揀點心 欖仁馬拉糕他比蓮香樓的馬拉糕還要深色, 相信係蔗糖的關係的確吃起來他不像裝舊式馬拉糕的死甜, 甜味來得自然, 不會令人感到喉乾馬拉糕連中間都十分鬆軟, 正呀!!! 齋腸第一次係茶樓食街邊式齋腸, 我們見住佢即卷腸粉, 好新鮮哦由於這係叉腸/牛腸的腸粉皮, 所以每一層是十分薄的, 十分滑而且沒有出現那些因焗在蒸爐太耐而變爛的情況基本上不需嘴嚼就可吞下去, 不消一會我們就消了碟這碟齋腸是我人生中最好食的齋腸!!!!! 鵪鶉蛋燒賣我無食到這個點心, 不過見到粒粒鵪鶉蛋大大粒下面的燒賣又飽滿, 2個朋友無批評, 相信味道不差 燒賣見到隔籬枱有叫, 而且粒粒燒賣大好粒同多蝦, 所以我們都叫番籠夾上手時發現燒賣真的好大粒, 幾重下啖啖都有蝦同豬肉, 幾彈牙
這間是一間舊式茶樓, 沖茶拎點心基本上都係自動波
當然亦可以等阿姐推點心車或向她order點心
不過只有2個阿姐, 她們非常忙碌, 都係自己動手吧!

洗過餐具後我們隨即到下層揀點心
欖仁馬拉糕
他比蓮香樓的馬拉糕還要深色, 相信係蔗糖的關係
馬拉糕連中間都十分鬆軟, 正呀!!!
齋腸
第一次係茶樓食街邊式齋腸, 我們見住佢即卷腸粉, 好新鮮哦
而且沒有出現那些因焗在蒸爐太耐而變爛的情況
基本上不需嘴嚼就可吞下去, 不消一會我們就消了碟
這碟齋腸是我人生中最好食的齋腸!!!!!
鵪鶉蛋燒賣
我無食到這個點心, 不過見到粒粒鵪鶉蛋大大粒
下面的燒賣又飽滿, 2個朋友無批評, 相信味道不差
燒賣
夾上手時發現燒賣真的好大粒, 幾重下
啖啖都有蝦同豬肉, 幾彈牙, 兼且沒有味精
只不過係中點咋, 好抵食呀

計埋茶錢, 3個人4個點心都係$52, 好抵呀

PS 女士們請注意!!!!!
大家落樓梯時記住要掩胸或穿得密實點
因為坐在樓上樓梯旁的食客可以從上望下來
女士們就會走光啦!!!!!
2010-07-31
$17 (早餐)
  • 齋腸
  • 欖仁馬拉糕