2020-12-08
呢間粥底火鍋我哋由起碼2年前開始幫襯,到而家都翻兜超過10次,因為真係好抵食!揀7️⃣款海鮮+8️⃣款火鍋配料+打完邊爐最後用啲精華煮粥,全部嘢夾埋只需$200一個人!而且海鮮次次食都好新鮮,火鍋配料又正💯,真係強烈推介大家試下!疫情關係,我哋都試過幾次外賣自取,所有嘢都pack得好好,同埋連蔥、蒜、辣椒等配料都會畀埋你好貼心🥰
🦐海鮮🦐沙白蜆同肉蟹 (可加$20轉波士頓龍蝦) 係指定嘅,其他5款海鮮係自選,我哋就揀咗鮑魚、海蝦花甲、蠔、蟶子~
比較推薦嘅係:▪️波士頓龍蝦:雖然唔係好大隻,但食落有鮮味,仲有少少膏▪️鮑魚:上枱時仲識郁好新鮮🤤,食落好厚肉,口感一流!▪️海蝦:啲蝦勁生猛所以要用個蓋合住,同埋放落去邊爐時都要小心😆,蝦肉好彈牙絕對唔會霉▪️沙白蜆 、 花甲:好新鮮,熟左之後隻隻都識開口,同埋冇沙要讚👍🏻🍲火鍋配料🍲▪️黑毛豬腩片:豬牛雞黎講一定要試黑毛豬腩片,佢係好滑嘅豬腩😳,食落又唔會鞋加上小小肥超正🤤▪️黑毛豬梅頭肉:就岩唔鍾意太肥膩嘅朋友仔食▪️貢丸:好香菇味又夠實,係食過咁多間邊爐/粉麵鋪入面最正嘅😋!▪️手打雞骨丸:入面係有一粒粒雞軟骨,超好咬口
▪️肥牛:一般般不過不失▪️雞件:冇醃
比較推薦嘅係:
▪️波士頓龍蝦:雖然唔係好大隻,但食落有鮮味,仲有少少膏
▪️鮑魚:上枱時仲識郁好新鮮🤤,食落好厚肉,口感一流!
🍲火鍋配料🍲
▪️黑毛豬梅頭肉:就岩唔鍾意太肥膩嘅朋友仔食
▪️手打雞骨丸:入面係有一粒粒雞軟骨,超好咬口 ▪️肥牛:一般般不過不失
▪️雞件:冇醃過,可以唔洗試🤔
🥢精華海鮮粥🥢
食到差唔多嘅時候就開始煮南瓜粒、芋頭粒同栗米,因為要比啲時間佢地煮到溶溶地,再加上粥底、冬菜、菜甫粒及豬油渣粒等煮成粥。完全吸收晒頭先海鮮同肉類嘅味道真係超正😍🤤。