2020-04-21 636 瀏覽
呢間雲南米綫平時座無虛席,入面一張小圓枱要坐5-6個人,不過因應疫情好多人改為買外賣,所以店內人流唔算多。今日我自己單拖一個嚟,就選擇咗堂食,坐低快快趣食碗風味米綫。見佢餐牌選擇以為相當之豐富,但其實就係有唔夠10樣餸俾你揀,包括咗炸醬、雞肉、腩肉、豬膶、魚蛋、火腿,然後有酸辣同甜湯,仲有就係呢度比較出名嘅黃鱔,同埋汽鍋雞。因為得我自己一個,所以都係簡單點個炸醬魚蛋米綫。餸嘅份量頗多,魚蛋有4粒,炸醬起碼有2大湯匙。味道方面,米綫係爽口嘅,魚蛋嘅質感好特別,唔係彈牙但又唔係淋,唔識形容,粒魚蛋好輕身好似食緊空氣咁至於佢嘅炸醬,我就覺得偏鹹,最後我都冇食哂啲炸醬,因為實在太鹹。今次呢碗米線我就覺得一般般啦,但佢受歡迎一定有原因,下次要試吓佢嘅黃鱔米綫先!

炸醬魚蛋米綫