【Metro五月好去處】早前,米芝蓮公布咗由米芝蓮評審員推薦嘅必比登推介名單📜 今年香港共有 65 間食肆入選必比登推介名單,而澳門則有 7 間,其中 6 間香港食肆為全新上榜🔥🔥入選必比登推介名單嘅店家,均以實惠價格提供優質美食,即讓消費者以低於港幣$ 400 嘅價格,享受到優質嘅三道菜式美食(唔包括包括飲料)👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳👨🏻‍🍳 而今次介紹嘅魚事者 (北角) ,就係其中一間🐟1️⃣ 蝦頭油炸蝦球魚麵撈($72)米芝連指南有提及嘅菜式,泰式蝦球配魚麵🍝 以魚為主題,口感幾特別,麵應該係用魚肉整,口感彈牙~可以一試!另外推薦跟餐配夏菊羅漢果茶(+14),甘涼易入口,唔會苦,有淡淡花香🌻2️⃣ 芝士汁吉列豬扒魚麵撈($68)一樣係以魚麵做賣點嘅主食🐟 麵身幼滑,口感煙韌🍝 吉列豬扒酥脆,食落幾香口,豬肉厚身啲會更好🤏🏻3️⃣ 炸魚無薯條($28)Gimmick 小食🍟 係外型似薯條,實質係炸魚條嘅創意小食,口感似台灣淡水魚酥🐟🐟 個人覺得,味道同魚麵撈非常相似,可以二選其一,如果唔係會太滯/ 食唔晒~4️⃣ 扮墨西哥魚皮($33)超有創意嘅fusion菜🔥 以本地炸魚皮,配搭墨西哥肉米片嘅醬汁,包括
【Metro五月好去處】

1️⃣ 蝦頭油炸蝦球魚麵撈($72)

2️⃣ 芝士汁吉列豬扒魚麵撈($68)

3️⃣ 炸魚無薯條($28)

4️⃣ 扮墨西哥魚皮($33)
超有創意嘅fusion菜🔥 以本地炸魚皮,配搭墨西哥肉米片嘅醬汁,包括自製牛油果醬、蕃茄莎莎醬🍅🥑 味道唔錯,而且唔貴,推薦👍🏻

———————————————————